8 Νοεμβρίου, 2016

Η ομάδα μας

ΣΙΜΩΝΗ ΞΑΝΘΟΓΙΩΡΓΟΥ

Μ.Α., Αλκοολική σε ανάρρωση 27 χρόνια, Συν-ιδρυτής και Πρόεδρος στην Κίνηση Πολιτών για τον Αλκοολικό και το Περιβάλλον του

Γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα από γονείς Μικρασιάτες. Διάλεξε το μεγαλόπνοο στόχο να διδαχτεί σκηνοθεσία θεάτρου στη Βρετανία, στο Drama Centre του Λονδίνου, απ’ όπου και έφυγε με εύφημο μνεία. Συνάμα μελετούσε Ιστορία της Τέχνης ενώ είχε αρχίσει να πίνει καθημερινά και με μέτρο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα κι αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα, ότι δηλαδή οι γνώσεις και το πάθος της για το θέατρο ήταν στα αζήτητα, έπεσε με τα μούτρα στην πόση, στο ξόδεμα σε ατέλειωτες αρνητικές και κριτικές συζητήσεις που φούντωναν ψευδαισθησιακά τον εγωισμό της και την οδηγούσαν στην κατάπτωση. Εντάχθηκε με ζήλο στην πολιτική, εργάστηκε ως κειμενογράφος-σεναριογράφος στη διαφήμιση, ως επιμελήτρια εκδόσεων, ως εκπαιδευτικός και διευθύντρια σπουδών – στο μεταξύ το αλκοόλ είχε μπει και στην τάξη.

Για δεκαεπτάμισι χρόνια έζησε την προοδευτική, απόλυτη ξεφτίλα της μπεκρούς, παρασύροντας κι άλλους σ’ αυτή τη δίνη. Εδώ και εικοσιεφτά χρόνια, έχοντας παραδεχτεί ότι είναι αλκοολική, παραμένει σε αποχή απ’ τη χρήση και σε ανάρρωση από τον αλκοολισμό, ξεμεθάει με το πρόγραμμα των Α.Α. ακολουθώντας κατά καιρούς και ψυχοθεραπεία. Εδώ και 26 χρόνια, εκτός από το να μένει η ίδια καθαρή, έχει αφιερωθεί στο πώς θα βοηθήσει κι άλλους που θέλουν να μείνουν νηφάλιοι. Αγωνίζεται “μία μέρα τη φορά”. Στα 54, όψιμη σύντροφος και νοικοκυρά, όψιμο στέλεχος επιχείρησης στα 56, όλα επιμένουν: καινούρια. Στα 60 μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Μiddlesex University, στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Αποφοίτησε με διάκριση και κοιτάζει πως αυτό το προσόν θα το εντάξει εποικοδομητικά μέσα στις άλλες σχετικές δραστηριότητές της.

Τον Μάρτιο του 2005, μαζί με άλλους ξεβολεμένους, ίδρυσε τη Μ.Κ.Ο. Νηφάλιοι – Κίνηση Πολιτών για συμπαράσταση στον Αλκοολικό και στο Περιβάλλον του.

 

 

ΣΤΕΦΗ ΠΕΤΡΙΔΗ

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική συνεργάτης στην Μ.Κ.Ο. «ΝΗΦΑΛΙΟΙ – στην υγειά μας»

Η Στέφη Πετρίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, τελείωσε τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Σχολή Μωραΐτη και στη συνέχεια σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνιολογία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας DEREE. Μιλάει και διαβάζει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Στη συνέχεια και αφού έκανε μια επιτυχημένη καριέρα ως manager στην Αλυσίδα Υποδημάτων ΠΕΤΡΙΔΗΣ Α.Ε., μετά από ώριμη σκέψη, αποφάσισε να επιστρέψει στη βασική της εκπαίδευση δηλαδή την Ψυχολογία και να ασχοληθεί όσο περισσότερο γινόταν με τον άνθρωπο.

Έτσι προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Middlesex University του Λονδίνου και ολοκλήρωσε το Master of Arts στην Συνθετκή Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία ,με επιτυχία. Επέκτεινε τον κύκλο σπουδών της με την 3ετή εκπαίδευση της στο Athens Synthesis Centre από όπου αποφοίτησε επιτυχώς και της απονεμήθηκε το Δίπλωμα από το COSCA (Councelling and Psychotherapy in Scotland) το οποίο και την πιστοποιεί ως ειδικευμένη ψυχοθεραπεύτρια.

Από το 2002 εργάζεται ιδιωτικά ως σύμβουλος ψυχικής υγείας – ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στην εξάρτηση και την συνεξάρτηση εφαρμόζοντας παράλληλα και τα προγράμματα των Δώδεκα Βημάτων. Το 2005 προσχώρησε ως ιδρυτικό μέλος στην Μ.Κ.Ο. «ΝΗΦΑΛΙΟΙ – στην υγειά μας» Κίνηση Πολιτών για τον αλκοολικό και το περιβάλλον του, όπου και παραμένει ως ενεργή εθελόντρια και επιστημονική συνεργάτης.

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ

mpoytarisΟ Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942 από το Στέλιο και τη Φανή Μπουτάρη. Μετά την αποφοίτησή του από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. ασκήθηκε στην Οινολογία στο Ινστιτούτο Οίνου στη Λυκόβρυση Αττικής και απέκτησε το δίπλωμα του Οινολόγου. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της οικογενειακής επιχείρησης Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε. (1969–1996) . Τώρα είναι Πρόεδρος της εταιρίας “ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ Α.Ε.” με τα ομώνυμα κρασιά και οινοποιεία στους ιδιόκτητους αμπελώνες Γιανακοχωρίου και Αμυνταίου .

Έχει μακροχρόνια και ενεργή δραστηριότητα ως Πρόεδρος και μέλος Δ.Σ. σε πολλές επαγγελματικές οργανώσεις από το 1980 ως σήμερα :

– ΣΕΟ, EΘΝΙΚΗ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΥ & ΟΙΝΟΥ., Εν.Ο.Α.Β.Ε.–Ενωση οινοπαραγωγών του αμπελώνα της Βόρεια Ελλάδας
– A.R.E.V. –Ευρωπαϊκή ένωση οινοπαραγωγικών περιφερειών,

– ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΟΙΝΟΥ – Γενεύη

Επίσης, δραστηριοποιείται έντονα σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού:

AΡΚΤΟΥΡΟΣ (Ιδρυτικό μέλος –1992- της αστικής εταιρίας που έχει ως σκοπό την προστασία της καφετιάς αρκούδας και γενικώτερα της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος)

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Ιδρυτικό μέλος, από το 1987 μέχρι σήμερα μέλος του Δ.Σ.)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΥΣΗ 2000 – Πρόεδρος (2003-Απρ.2004)

Έλαβε μέρος στις Δημοτικές Εκλογές του 2006 ως υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» η οποία έλαβε το 16% των ψήφων.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ηγήθηκε της παράταξης κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2006 ως υποψήφιος δήμαρχος και συγκέντρωσε ποσοστό 16%.

To 2010 εξελέγη Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την ίδια παράταξη.

Έχει βραβευθεί και λάβει πολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων :

«2003 ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ»

Διάκριση του διεθνούς κύρους περιοδικού ΤΙΜΕ που τον ανακήρυξε “ήρωα” για το έργο του για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

“ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΟΙΝΟΥ”, Οινοποιός της χρονιάς 2003

Email. mayor@thessaloniki.gr

 

 

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

nikolaidoyH Εμμανουέλα Νικολαΐδου, δημοσιογράφος & συγγραφέας, έχει διευθύνει πολλά περιοδικά, όπως το γυναικείο Marie Claire, το εβδομαδιαίο Είναι, το ανδρικό Gentleman και άλλα, ενώ εξακολουθεί να αρθρογραφεί στο μηνιαίο Votre Beaute.

Μεταξύ άλλων, έχει διδάξει στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και ήταν σύμβουλος έκδοσης στην Terzo-Books (του Άρη Τερζόπουλου) στον εκδοτικό Οίκο ‘Ισόρροπον Α.Ε και στην ‘Ελευθερουδάκης Α.Ε. Συνεργάζεται με τη διαφημιστική εταιρία PEDIO Creative όπου γράφει από απλά δελτία τύπου, έως παραμύθια για παιδιά και οδηγούς για γονείς. Παράλληλα, κάνει επιμέλειες σε βιβλία άλλων ενώ γράφει και δικά της, κυρίως βιογραφίες.

Κυκλοφορούν ήδη τα: ‘Μεσημέρι στου Απότσου’ (Πατάκης) ‘Ανδρέας Καμπάς, ο ‘Πατριάρχης’ της Μεσογαίας και η Τέχνη του Κρασιού (Ελευθερουδάκης) ‘Μαρίκα Μητσοτάκη: Συνταγές με… Ιστορία’ (Λιβάνης), ‘Βαγγέλης Παπακηρύκος, 13.236 Ημέρες: Το Πέρασμα ενός Νικητή’ (Ισόρροπον) και ‘Άνθρωποι, Βιβλία, μία Ιστορία’ (Ελευθερουδάκης).

Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά, λατρεύει πληκτρολόγια και ποντίκια και, κυρίως, χαίρεται όταν τα κείμενά της μπορούν να φανούν χρήσιμα και να δώσουν λίγη χαρά και αισιοδοξία.

 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΙΔΗΣ

stefanakidisΟ κ. Στεφανακίδης Κωνσταντίνος είναι Διευθυντής και Εκπαιδευτικός Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών επιχειρήσεων στην Επαγγελματική Σχολή και στο ΙΕΚ Αναβύσσου με κύρια μαθήματα την Οργάνωση και Διοίκηση Επισιτιστικών Μονάδων, την Διεύθυνση και Λειτουργία Μπαρ και την Διαχείριση τροφίμων και ποτών (F&B) ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Είναι πτυχιούχος της ΣΤΕ Αλεξανδρούπολης και του ΕΑΠ Πάτρας Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (Master of Science) στη Διοίκηση Υπηρεσιών του ΟΠΑ

Έχει εργαστεί ως στέλεχος επισιτιστικών τμημάτων σε γνωστές ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Κατά τη διάρκεια του θέρους εποπτεύει την πρακτική άσκηση ασκουμένων μαθητών σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδος για από το 2007-2012 και έχει συγγράψει 4 βιβλία ποτογραφίας και εστιατοριακής τεχνικής.

Συμμετέχει ανελλιπώς σε επιστημονικές επιτροπές, επιμορφωτικά προγράμματα και συνέδρια του τουριστικού κλάδου ενώ ασχολείται επίσης με δημοσιεύσεις και αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά.

 

 

PATRICK ΑΚΡΙΒΟΣ

Ο Patrick Ακριβός είναι Σύμβουλος Ψυχοθεραπευτής και διατηρεί γραφείο στο Μαρούσι, στην Αθήνα. Στην συμβουλευτική και ψυχοθεραπευτική του προσέγγιση πιστεύει ακράδαντα ότι κάθε άνθρωπος φέρει μέσα του ένα ισχυρό δυναμικό αυτοπραγμάτωσης και αυτοεκπλήρωσης, ότι καθένας κρύβει μια πηγή δύναμης και θάρρους που ο ίδιος μπορεί να ενεργοποιήσει ώστε να πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές στη ζωή του. Πιστεύει ότι αυτό το δυναμικό μπορεί να αφυπνιστεί μέσω της εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται κατά τις συνεδρίες, όταν εγκαθιδρύεται μια υγιής σχέση ανάμεσα στον θεραπευτή και στον πελάτη που διέπεται από τις αξίες της ισότητας και του σεβασμού.

Εργάζεται στον χώρο αυτόν από το 2000 και έχει αποκτήσει εμπειρία στους τομείς της συμβουλευτικής εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους, της παιδικής κακοποίησης και των τραυματικών εμπειριών. Άνοιξε το δικό του γραφείο το 2004 και έκτοτε υποστηρίζει άτομα, ζευγάρια και οικογένειες, με σκοπό να τους βοηθήσει να αναπτύξουν μια αίσθηση υγιούς αυτοεκτίμησης, ούτως ώστε να είναι σε θέση να κάνουν δημιουργικές και θαρραλέες επιλογές που θα βοηθήσουν τους ίδιους και τις σχέσεις τους με τους άλλους.

Στο διάστημα αυτό της πλήρους και ενεργούς απασχόλησης του έχει συμμετάσχει ενεργά σε ειδικά ερευνητικά προγράμματα, τα οποία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σε διεθνή συνέδρια και σε επιστημονικές επιθεωρήσεις στους τομείς της ψυχολογίας και της διοίκησης επιχειρήσεων. Έχει τη χαρά να διδάσκει σε σεμινάρια και σχετικά εργαστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε ακαδημαϊκό και μη πλαίσιο .http://www.pdakrivos.eu/

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΣ

Ο Γιάννης Μουζάς είναι αναπληρωτής καθηγητής Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Αλκοολογικού Ιατρείου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακές σπουδές στην επεμβατική ενδοσκόπηση του πεπτικού συστήματος (Μόναχο), μάστερ Αλκοολογίας (Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας). Έχει δημοσιεύσει πάνω από 70 άρθρα σε διεθνή περιοδικά, καταγράφονται πάνω από 800 αναφορές σε δημοσιεύσεις του. Συμμετέχει σε Εκδοτική Επιτροπή τριών διεθνών περιοδικών, τακτικός επιστημονικός κριτής από το 2002 στην ετήσια Πανευρωπαϊκή Γαστρεντερολογική Εβδομάδα. Συγγραφέας ενός βιβλίου Αλκοολογίας που απευθύνεται σε γενικούς και οικογενειακούς γιατρούς (“Αλκοολογία για τον κλινικό γιατρό”, Αθήνα 2005).

Ο Γιάννης Μουζάς είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για την Θεραπεία της Εξάρτησης από το Αλκοόλ και Συναφών Παθησεων (2008). Μέλος 8 διεθνών Ιατρικών Εταιριών.Έχει ιδρύσει το Κέντρο Αλκοολογίας στην Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (2001) όπου εργάζεται επικεφαλής διεπιστημονικής ομάδας. Ιδρυτικό μέλος του Μεσογειακού Δικτύου Αλκοολογίας.http://alkoologia.gr/

 

 

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΛΑΧΙΩΤΗΣ

Ο Σταμάτης Ν. Αλαχιώτης είναι Καθηγητής Γενετικής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών από το 1998. Εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή και τη Διατριβή επί Υφηγεσία στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές με υποτροφίες στις ΗΠΑ. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας (1989-1994) και Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Οκτώβριος 2000 – Μάρτιος 2004).

Υπήρξε Πρόεδρος του Ιχθυοκαλλιεργητικού Κέντρου Αχελώου (ΙΧΘΥΚΑ) της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΘΕ), αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΠΕΤ), της Επιτροπής για την τεχνητή γονιμοποίηση, του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΓΣΕ), της Εθνικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας, όπως και άλλων επιστημονικών εθνικών συμβουλίων και επιτροπών.

Είναι μέλος σε διεθνείς και ελληνικές Επιστημονικές Εταιρίες και κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά της ειδικότητας του. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες Γενετικής και τελευταία Παιδαγωγικής σε διεθνή περιοδικά με κριτές, έχει κάνει δεκάδες ανακοινώσεις σε διεθνή ελληνικά Επιστημονικά Συνέδρια καθώς και δεκάδες ομιλίες, ως προσκεκλημένος ομιλητής από διάφορους φορείς σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, για θέματα επιστημονικά, κοινωνικά και παιδαγωγικά.

Έχει γράψει τρία (3) επιστημονικά συγγράμματα («Γενετική», «Εξέλιξη», «Βιοηθική») και τρία (3) βιβλία για το ευρύ κοινό («Από τους Ωκεανούς στ’ αστέρια», «Η πρόκληση των γονιδίων», «Το φυλακισμένο χαμόγελο». Αρθρογραφεί συστηματικά στον αθηναϊκό τύπο για θέματα εκλαϊκευμένης Γενετικής, παιδαγωγικά-εκπαιδευτικά και πολιτικοκοινωνικά.

 

 

ΖΩΗ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ

H Ζωή Ανδρεαδάκη είναι ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια συνθετικής προσέγγισης, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και κάτοχος EuroPsy (EFPA). Ασκεί ιδιωτικά το επάγγελμα από το 2007 στην Ιρλανδία και από το 2010 και στην Ελλάδα, διενεργώντας συνεδρίες ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπείας, συμβουλευτική ενηλίκων και ανηλίκων, θεραπεία ζεύγους, οικογένειας και εξαρτήσεων, όπου και εξειδικεύεται.

Είναι επιστημονική σύμβουλος και συνεργάτης της Μ.Κ.Ο. Νηφάλιοι από το 2011, στα πλαίσια της πρόληψης και ενημέρωσης για την εξάρτηση, την συνεξάρτηση και την απεξάρτηση από το αλκοόλ και σε θέματα θεραπείας των ουσιοεξαρτήσεων. Συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα του Σταθμού Υποδοχής της οργάνωσης. Είναι επιστημονική συνεργάτης στο κέντρο θεραπείας της Ελληνικής Εταιρείας Ανθρωπιστικής Συνθετικής Θεραπευτικής Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας (ΕΕΑΣΘΣΨ). Στα πλαίσια της πολυετούς εκπαίδευσής της, είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Aberdeen, Σκωτίας και Παντείου Πανεπιστημίου, Αθηνών, με 4ετή ειδίκευση στην συνθετική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση στο Athens Synthesis Centre. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων στα πλαίσια της διαρκούς εκπαίδευσής της. Έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το σεμινάριο κλινικής ψυχοπαθολογίας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής ( Ε. Π. Ι. Ψ. Υ.) και της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Αιγινητείου Νοσοκομείου και το εκπαιδευτικό σεμινάριο για την αντιμετώπιση της Ουσιοεξάρτησης ITACA – Α’ & Β’ Ψυχιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, σε συνεργασία με το πρόγραμμα « ΑΘΗΝΑ».

Τέλος, είναι κάτοχος COSCA-Counselling Skills, πιστοποιητικό συμβουλευτικής ειδίκευσης του επίσημου επαγγελματικού φορέα συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας της Σκωτίας. Διετέλεσε την πρακτική της άσκηση στη μονάδα απεξάρτησης «18 Άνω» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στα εξής τηλέφωνα: 6947274414 & 2130008021 και στα τηλέφωνα της Μ.Κ.Ο. Νηφάλιοι – στην υγειά μας.

 

 

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ

Ο Θεοχάρης Θεοχαρίδης είναι κτηνίατρος που έχει αποφοιτήσει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 2009 έως σήμερα εργάζεται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, στο Τμήμα Π.Ε. Σερρών.

Έχει εργαστεί ως κτηνίατρος – ελεύθερος επαγγελματίας από το 1986 έως το 2006.

Διετέλεσε υπεύθυνος της οργάνωσης και της υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης που εκτέλεσε το Κ.Ε.Κ. «Αναπτυξιακή Μακεδονίας» στα πλαίσια του 2ου και του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης από το 1995 έως το 2007.

Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σχετικά με τους επίσημους ελέγχους στις εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων ζωικής προέλευσης την παραγωγή και την διαχείριση των ζωικά υποπροϊόντων, και την ευζωία των ζώων.

Έχει μεγάλη εμπειρία στην Διοίκηση, καθώς έχει διατελέσει μέλος Διοικητικών Συμβουλίων διαφόρων δομών( Ε.Π.ΚΑ.Σ, ΓΕΩ.ΤΕ.Ε), και συνεχίζει να είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην Μ.Κ.Ο. «ΝΗΦΑΛΙΟΙ – στην υγειά μας» από το 2006.

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΕΛΛΟΣ

Eίναι απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έλαβε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής στην Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου.

Εργάζεται από το 1998 στο Πρόγραμμα Απεξάρτησης ‟ΑΘΗΝΑ”, του Αιγινητείου Νοσοκομείου και του ΟΚΑΝΑ, ενώ παράλληλα διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο.

Έχει εκπαιδευτεί στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας και Ζεύγους στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) και συνεργάζεται με το Ιατρείο Οικογένειας & Ζεύγους της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου.

Έχει λάβει μέρος με ομιλίες και αναρτημένες ανακοινώσεις σε πάνω από 80 Ελληνικά και Διεθνή Ιατρικά συνέδρια και ημερίδες . Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά, καθώς και συγγραφή κεφαλαίων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία.

Έχει πλούσιο εκπαιδευτικό έργο σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης συμμετέχει σε 3 επιπλέον μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΚΠΑ.

Είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής των μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων του συλλόγου ITACA για ζητήματα της ουσιοεξάρτησης και του αλκοολισμού.

Μέλος της επιτροπής για τα Πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων και φαρμάκων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για το θέμα των εξαρτήσεων

 

 

CARL ERICKSON, PH.D

O CARLTON (CARL) K. ERICKSON, είναι ένας επιστήμονας ερευνητής, o οποίος μελετάει τις επιπτώσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο για περισσότερα από 40 χρόνια. Ο Carl πήρε το πτυχίο του (bachelor) από το Ferris State College το 1961 και το διδακτορικό του (PH.D), στην φαρμακολογία από το Purdue University το 1965. Κατείχε μόνιμες θέσεις διδασκαλίας και έρευνας στο University of Kansas και στο University of Texas από το 1965. Είναι διακεκριμένος καθηγητής φαρμακολογίας, αντι-πρύτανης για θέματα έρευνας και σπουδών και καθηγητής του επιστημονικού κέντρου έρευνας και επιμόρφωσης για την εξάρτηση στο κολλέγιο φαρμακολογίας στο University of Texas στο Austin. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο εθνικό συμβούλιο για την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και είναι μέλος στην ερευνητική κοινότητα για τον αλκοολισμό(RSA),στο κολλέγιο για τα προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά(CPDD), και στο Αμερικανικό κολλέγιο της νευροψυχοφαρμακολογίας (ACNP).

Ο Carl είναι ευρέως αναγνωρισμένος για την νευροβιολογία του αλκοόλ και άλλων ναρκωτικών ουσιών, αφού είναι ενεργός επιστήμονας και εκδότης του επιστημονικού περιοδικού του κέντρου Betty Ford,Findings. Έχει εκδώσει πάνω από 260 επιστημονικά άρθρα, είναι επίσης συν-εκδότης του βιβλίου Addiction Potential of Abused Drugs and Drug Classes(Haworth Press,1990) και εκ των συγγραφέων του βιβλίου Your Brain on Drugs(Hazelden,1996) και Drugs, The Brain and Behavior(Haworth medical Press,1998). Είναι ο συγγραφέας του νέου βιβλίου με τίτλο The Science of Addiction: From neurobiology to Treatment(W.W.Norton,2007). Είναι συν-εκδότης του επιστημονικού περιοδικού Alcoholism: Clinical and Experimental Research , και τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Addiction professional. Είναι στο επιστημονικό συμβούλιο του ιδρύματος Hazelden Foundation center City,Minnesota. Έχει συμμετάσχει στο κλειστό πρόγραμμα του κέντρου Betty Ford στο Rancho Mirage. Έχει λάβει το βραβείο Betty Ford Center Visionary Award(2000). Έχει επίσης λάβει το 2003 το Pat Fields SECAD Award, το 2004 το Fred French Award for Educational Achievement, και το Nelson J. Bradley Award for Lifetime Achievement (2007).

Ως άτομο που πιστεύει ότι «δεν χρειάζεται να πάσχεις από καρκίνο για να είσαι ερευνητής για τον καρκίνο», ο Carl έχει προσπαθήσει να μάθει για την ασθένεια της εξάρτησης συμμετέχοντας σε συναντήσεις δώδεκα βημάτων και έγινε γνωστός για τις μεθόδους θεραπείας της εξάρτησης. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στο χώρο των αποτελεσμάτων στην επιστήμη της ενημέρωσης για την εξάρτηση, με έμφαση στην αξιολόγηση της γνώσης του κοινού, της αλλαγής των πεποιθήσεων και τον αντίκτυπο στη συμπεριφορά, μετά τις επιστημονικές παρουσιάσεις που δίνει σε επαγγελματίες θεραπευτές και στο κοινό. Παρουσιάζει περίπου 40 διαλέξεις ετησίως σε επαγγελματίες υγείας, είναι συχνός ομιλητής σε κύρια συνεδρία στις Η.Π.Α και διεθνώς και έχει παρουσιάσει συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης σε επιστημονικά κέντρα υγείας για να ενημερώσει τους φαρμακευτικούς και ιατρικούς πρακτικούς και μαθητές για τις πρόσφατες νευροβιολογικές έρευνες στην ασθένεια της εξάρτησης. η δημόσια και επαγγελματική ενημέρωση γύρω από τις αποδείξεις για την χημική εξάρτηση ως ιατρική ασθένεια είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο Carl έχει μιλήσει σε περίπου 80.000 επαγγελματίες και άτομα σε ανάρρωση από το 1978.

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ

Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοψυχολογίας

Τμήμα Ψυχολογίας Παν/μίου Κρήτης

Ο Γιώργος Παναγής έλαβε το πτυχίο του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (1992) και του Τμήματος Ψυχολογίας (1995) και Διδακτορικό Δίπλωμα από το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1996. Η Διδακτορική Διατριβή του αφορούσε στη μελέτη του ρόλου της κοιλιακής ωχράς σφαίρας του εγκεφάλου στη συμπεριφορά ανταμοιβής. Το 1997/98 ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης, όπου μελέτησε τις ψυχοτρόπους και εθιστικές δράσεις της νικοτίνης σε πειραματόζωα. Τον Αύγουστο του 2000 ανέλαβε τα καθήκοντά του ως μέλος ΔΕΠ (Λέκτορας)στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παν/μίου Κρήτης όπου σήμερα έχει εξελιχθεί και υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Συνεργάζεται με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στις Νευροεπιστήμες του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Tο ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη μελέτη των νευρωνικών συστημάτων ενίσχυσης-ανταμοιβής και στο ρόλο που αυτά παίζουν στην ανάπτυξη του εθισμού από ψυχοτρόπους ουσίες (π.χ. νικοτίνη, κανναβινοειδή) και σε ψυχικές διαταραχές (διαταραχές διάθεσης). Ειδικότερα τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εξειδικεύονται στα εξής επιμέρους θέματα:

Στη μελέτη του νευρωνικού υποστρώματος της ενίσχυσης-ανταμοιβής με το πρότυπο του ενδοκρανιακού αυτοερεθισμού.
Στη μελέτη των νευρωνικών συστημάτων ανταμοιβής και στο ρόλο που αυτά παίζουν στην ανάπτυξη του εθισμού από ψυχοτρόπους ουσίες.
Στη μελέτη του ρόλου του ενδογενούς συστήματος των κανναβινοειδών στη συμπεριφορά και στους μηχανισμούς ανταμοιβής.
Μελέτη της δράσης σταθεροποιητικών της διάθεσης σε διεργασίες ανταμοιβής με το πρότυπο του ενδοκρανιακού αυτοερεθισμού.
Επιδράσεις της σωματικής άσκησης στη λειτουργία των νευρωνικών συστημάτων ανταμοιβής και στη συμπεριφορά.

Ο Γιώργος Παναγής είναι συγγραφέας του βιβλίου Νευροεπιστήμη της Συμπεριφοράς: Βασικές Αρχές, Μέθοδοι, Τεχνικές & εργαστηριακές Ασκήσεις (Ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδης, 2002), 35 εργασιών σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 8 εργασιών σε ελληνικά περιοδικά και 3 κεφαλαίων σε ισάριθμα βιβλία. Το έργο του έχει δεχτεί πάνω από 1000 ετεροαναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία.

 

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΘΕΑ – ΑΛΦΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ, ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΚΕΘΕΑ Χαρβούρη 1 Μέτς 116 36, Αθήνα, Αττική – Τηλ. 210 9237777 – Κιν. 6974195200

Ο Αντώνης Πάριος είναι υπεύθυνος προγράμματος ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και ιδρυτικό στέλεχος του οργανισμού. Έχει την επιστημονική και διοικητική υπευθυνότητα του προγράμματος ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ καθώς και την τελική εποπτεία του προσωπικού.

Έχει εργαστεί στο χώρο της τοξικοεξάρτησης από το 2001 έχοντας στην κατοχή του Πιστοποιητικό Συμβούλου Τοξικοεξάρτησης (I.C.R.C 2001).

Είναι ενεργό μέλος στην ανάπτυξη των Ελληνικών Θεραπευτικών Προγραμμάτων και Κοινοτήτων που αφορούν στο αλκοόλ και στο τζόγο.

Για περισσότερα από 8 χρόνια εργάστηκε στην Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας.

Έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος Κοινωνικού Λειτουργού από το 1980. Το 2004 πήρε το Πιστοποιητικό Θεραπείας Οικογένειας στον τομέα της τοξικοεξάρτησης.

Είναι μέλος της EFTA (European Family Therapy Association) από το 2004 και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας από το 2005.

Από το 2008 είναι μέλος του E.A.C (European Association for Counseling) ενώ έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ε.Σ (Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής) από το 2007 έως το 2011. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ε.Α.Ψ (Ελληνικής Εταιρείας Αντλεριανής Ψυχολογίας) από το 2009 έως σήμερα.

Από το 1996 έως το 2008 εκπαιδεύτηκε στη Συστημική Προσέγγιση στο ΑΚΜΑ (Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου) και στην Ε.Ε.Ψ.Ψ (Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας) από το 1989 έως το 1994.

Έχει συγγραφικό έργο στα επιστημονικά περιοδικά ¨Εξαρτήσεις¨ και ¨Κοινωνική Εργασία¨. ‘Έχει συμμετάσχει με παρουσιάσεις σε ημερίδες, συνέδρια, συμπόσια και διεθνείς συναντήσεις.

 

 

ΛΟΥΙΖΟΣ ΔΕΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Λουίζος Δεσιόπουλος είναι συνταξιούχος 71ετών και έχει εργαστεί 5 χρόνια στη Σουηδία.

Είναι ενεργός εθελοντής στους «ΝΗΦΑΛΙΟΥΣ – στην υγειά μας» Θεσσαλονίκης απο το Μάιο του 2011, γιατί θέλει να προσφέρει στον συνάνθρωπο και στον θεσμό του εθελοντισμού.

 

 

ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΛΦΑ

Η Μαρία Τσουλφά είναι ιδιωτική υπάλληλος, απόφοιτη της Θεολογικής του ΑΠΘ,σπουδάστρια Νοσηλευτικής και απολαμβάνει να κατασκευάζει υπέροχες και μοναδικές δημιουργίες όπως χειροποίητα κοσμήματα. Μέσα απο τον Επιμορφωτικό Κύκλο ( σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) που διοργανώνουν οι «ΝΗΦΑΛΙΟΙ – στην υγειά μας», μας γνώρισε και παρακολουθώντας τους ομιλητές και το έργο μας, εμπνεύστηκε ώστε να θέλει να προσφέρει. Ο εθελοντισμός για την Μαρία είναι ο τρόπος να δείξει ότι αγαπά τον «Άνθρωπο», θέλει να βοηθά όσο μπορεί και υποστηρίζει αυτό που λέει ο Og Mandino: ”Είμαστε όλοι πλάσματα του θεού, κι αν μπορούσαμε να δούμε πόσο μικρό κενό θα αφήσει ο θάνατός μας πάνω στη γή, θα σκεφτόμαστε λιγότερο το χώρο που καταλαμβάνουμε εμείς και περισσότερο το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους άλλους.”

 

 

ΑΣΗΜΙΝΑ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑ

Η Ασημίνα Ματαράγκα έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού. Εργάστηκε σε μεγάλη Εταιρία ως εκπαιδεύτρια για πολλά χρόνια. Έκανε επίσης σπουδές στην Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία (Middlesex University). Έχει εκπαιδευθεί στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία και στην Οικογενειακή θεραπεία. Από το 2009 έχει προσφέρει υπηρεσίες εθελοντικά στη θεραπεία και στη πρόληψη των εξαρτήσεων στο θεραπευτικό κέντρο ΚΕ.Θ.Ε.Α. . Σε αυτό το πλαίσιο έχει συμμετάσχει σε ομάδες γονέων με θέματα που αφορούν την επικοινωνία στην οικογένεια. Επίσης από το 2009 προσφέρει υπηρεσίες εθελοντικά στην «ΝΗΦΑΛΙΟΙ» Μ.Κ.Ο. Κίνηση Πολιτών για τον αλκοολικό και το περιβάλλον του , συμμετέχοντας στην 24ωρη Γραμμή Βοήθειας και στον Σταθμό Υποδοχής. Ο λόγος που εθελοντικά προσφέρει προς την Μ.Κ.Ο. «ΝΗΦΑΛΙΟΙ – στην υγειά μας» είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το αυξανόμενο πρόβλημα του αλκοολισμού και άλλων εξαρτήσεων στο γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως στην νέα γενιά που είναι πολύ ευάλωτη και ευαίσθητη ειδικά στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Επίσης έχει συμμετάσχει στην εκστρατεία για τον «Νηφάλιο οδηγό της παρέας για απόψε» και στην διανομή υλικού σε γνωστά μπαρ με στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων από τη κατάχρηση αλκοόλ, καθώς επίσης συμμετέχει ενεργά και στον Σταθμό Υποδοχής.

 

ΧΑΡΟΥΛΑ ΤΖΑΝΗ – ΜΟΣΧΟΝΑ

Η Χαρούλα Τζάνη – Μοσχονά ασχολείται επαγγελματικά με το εμπόριο. Είναι ενεργή εθελόντρια και μέλος της Μ.Κ.Ο. «ΝΗΦΑΛΙΟΙ – στην υγειά μας» από την ίδρυσή της. Έχει εκπαιδευτεί από επαγγελματίες ψυχολόγους σε θέματα σχετικά με τον αλκοολισμό, όπως η κατάλληλη προσέγγιση του αλκοολικού με στόχο την ενδυνάμωση κινήτρου για την διακοπή της πόσης και την είσοδό του/της σε δομή απεξάρτησης/αποτοξίνωσης, καθώς και την προσέγγιση των συγγενών του αλκοολικού ώστε να συμμετάσχουν σε ομάδες στήριξης.

Έχει λάβει μέρος σε όλα τα σεμινάρια που έχει διοργανώσει η Μ.Κ.Ο. «ΝΗΦΑΛΙΟΙ – στην υγειά μας», καθώς και στην διοργάνωση του Συμποσίου με θέμα «Εθισμός ή Ασθένεια της Εξάρτησης;» που υλοποιήθηκε το 2008.

Συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις στις οποίες παίρνει μέρος η Μ.Κ.Ο. «ΝΗΦΑΛΙΟΙ – στην υγειά μας» και από το 2012 είναι Υπεύθυνη Εθελοντών.

 

 

epistoli_stefanopoylos epistoli_stefanopoylos_b