26 Νοεμβρίου, 2016

Ποιός δεν πρέπει να πίνει καθόλου

  • Κάποιος/κάποια που πρόκειται να οδηγήσει όχημα, μηχάνημα ή σκάφος.
  • Κάποιος/κάποια που παίρνει φαρμακευτική αγωγή που αλληλεπιδρά με το αλκοόλ.
  • Κάποιος /κάποια ο οποίος πάσχει από κάποια ασθένεια που μπορεί να χειροτερεύσει καταναλώνοντας αλκοόλ. Παραδείγματος χάριν νόσοι ήπατος, παγκρέατος, οισοφάγου, παχέος εντέρου, καρκίνος του λάρυγγα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έλκος στομάχου, νευροπάθειας, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή πάθηση, μείωση της ποσότητας του σπέρματος, (όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν επηρεάζεται από το αλκοόλ) κατάθλιψη.
  • Κάποια η οποία είναι έγκυος ή προσπαθεί να τεκνοποιήσει καθώς υπάρχει ο κίνδυνος του Α.Ε.Σ.*
  • Κάποιος/κάποια που είναι Ανήλικος/ανήλικη ώς 18 ετών – αν και αυτή η ηλικία πια τίθεται υπό αμφισβήτηση και ανεβαίνει προς τα πάνω
  • Κάποιος /κάποια που είναι αλκοολικός/ή σε ανάρρωση

* Α.Ε.Σ. = Αλκοολικό Εμβρυικό Σύνδρομο,
Ορισμός και συμπτώματα: Ο όρος Α.Ε.Σ. αναφέρεται στις γενετικές ανωμαλίες σε νεογνό που γεννήθηκε από μητέρα που κατανάλωνε αλκοολούχα ποτά ανεξαρτήτως ποσοτήτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα χαρακτηριστικά ευρήματα περιλαμβάνουν μικροκεφαλία με πολλαπλές ανωμαλίες του προσώπου: μικρά μάτια με στενή σχισμή, ευρεία, επίπεδη ρινική γέφυρα, πρόσωπο με έλλειψη της εντομής ανάμεσα στο χείλος και τη μύτη και μικρογναθισμό που σχετίζεται με υποπλασία της κάτω γνάθου. Τα προσβεβλημένα παιδιά συχνά εμφανίζουν επίμονη καθυστέρηση της ανάπτυξης τους, υπερδραστηριότητα, αυθορμητισμό, μαθησιακές δυσκολίες, έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων, υψηλά επίπεδα άγχους, νοητική καθυστέρηση και μπορεί να έχουν σημεία και συμπτώματα στέρησης αλκοόλ μερικές ημέρες μετά τη γέννηση τους.
Περίθαλψη: Πρέπει οπωσδήποτε η μητέρα να απευθυνθεί στο γιατρό της.
(Πηγή: Ιατρικό Λεξικό)