5 Δεκεμβρίου, 2016

Μάθε πόσο πίνεις

Τι είναι καλό να γνωρίζετε για την κατανάλωση αλκοόλ

Προσέξτε:

Εκείνο που μετράει σε σχέση με τη μια μερίδα αλκοόλ δεν είναι ούτε το τι ποτό ούτε η μάρκα ούτε το πού αλλά το πόση περιεκτικότητα σε καθαρό αλκοόλ υπάρχει μέσα σε μια μερίδα αλκοόλ. Η διαφορά έγκειται σε κάποιους μύθους, ότι ας πούμε η μπύρα είναι κάτι σαν αναψυκτικό, «ακόμα και οι light μπύρες» ή ότι τα κοκτέηλ είναι κυρίως χυμοί.

Αν και τα ποτά έχουν διαφορετικά μεγέθη το καθένα περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα αλκοόλ που μετράει σαν ένα ποτό. Ωστόσο μπορεί να υπάρχουν διαφορές πολλές μπύρες light ή τα alcopops(αεριούχα αλκοολούχα ποτά) μπορεί να έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Αν και τα στανταρντ μεγέθη ενός ποτού εξυπηρετούν στο αν θέλουμε να ακολουθήσουμε κάποιες οδηγίες ορθής κατανάλωσης, είναι πιθανό να μην ανταποκρίνονται σε αυτό που θεωρούμε σύνηθες σερβίρισμα σε μπαρ. Για παράδειγμα ένα κοκτέηλ μπορεί να περιέχει ένα ή δύο ή και περισσότερα ποτά (π.χ. Long Island Ice Tea). Επίσης δώστε προσοχή στα σφηνάκια, γιατί μπορούν να καταναλωθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, έχουν συνήθως μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και μπορεί να μην γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι η ποιότητά τους.

whats_a_standard_drink-_-_rethinking_drinking_-_niaaa_1387142904460

 

Μήπως θέλετε να κατανοήσετε το ποιες είναι οι συνήθειες σας στην πόση;

Έχουμε πάντα υπόψιν μας ότι ένα αποδεκτό όριο ημερήσιας κατανάλωσης για κάποιον ενήλικα άνδρα είναι 2 ως 3 ποτά την ημέρα και για μια ενήλικη γυναίκα* 1 ως 3. Το σύνολο των ποτών ανά εβδομάδα για έναν ενήλικα άνδρα δεν είναι καλό να υπερβαίνει τα 14 ποτά και στη γυναίκα να μην υπερβαίνει τα 7 ποτά.

Αποδεκτό όριο ημερήσιας κατανάλωσης Αποδεκτό όριο εβδομαδιαίας κατανάλωσης
Άνδρες: 2-3 ποτά Άνδρες: <14 ποτά
Γυναίκες: 1-3 ποτά Γυναίκες: <7 ποτά

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν μιλούμε για εβδομαδιαία πόση εννοούμε τα 14 ποτά/άνδρες και τα 7 ποτά/γυναίκες να έχουν διασπορά ανά ημέρες- όχι να καταναλωθούν όλα μαζί σε μία ή σε δύο ημέρες.

Ακόμα και αν κινείστε μέσα σε αυτά τα όρια μπορεί να έχετε προβλήματα ή αν πίνετε πολύ γρήγορα, εάν έχετε προβλήματα υγείας ή εάν είστε ηλικιωμένοι (συνιστάται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες άνω των 65 να μην καταναλώσουν περισσότερο από 3 ποτά μέσα σε μια μέρα και 7 ποτά μέσα στην εβδομάδα.). Βασισμένοι τόσο στην υγειά σας όσο και στο πώς το αλκοόλ επιδρά σε σας είναι πιθανόν να χρειαστεί να πίνετε λιγότερο ή και καθόλου. Αυτόν λοιπόν τον τρόπο πόσης τον αποκαλούμε πόση «χαμηλού ρίσκου».

Παρακαλούμε σημειώστε ότι πόση «χαμηλού ρίσκου» δεν συνεπάγεται «κανένα ρίσκο».

*Όπως αποδεικνύουν οι έρευνες οι γυναίκες αρχίζουν να έχουν προβλήματα συναφή με το αλκοόλ σε χαμηλότερα επίπεδα πόσης από ότι οι άνδρες. Ένας λόγος είναι ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες ζυγίζουν λιγότερο από ότι οι άνδρες, οι γυναίκες έχουν λιγότερο νερό και περισσότερο λίπος στο σώμα τους ώστε το αλκοόλ διυλίζεται πιο αργά ανά κιλό σωματικού βάρους. Επομένως αν ένας άνδρας και μία γυναίκα του ιδίου βάρους πιουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα της γυναίκας έχει την τάση να είναι υψηλότερη, θέτοντας την έτσι σε μεγαλύτερο ρίσκο δημιουργίας προβλημάτων.

Ας δούμε τι αποτελεί πόση «υψηλού ρίσκου»

Για υγιείς ενήλικες γενικά το να υπερβαίνουν τις ποσότητες αλκοόλ είτε ανά μία ημέρα είτε συνολικά στην εβδομάδα όπως καταδείχθηκε πιο πάνω θεωρείται ότι κάποιος είναι «βαρύς πότης» ή ότι βρίσκεται σε επίπεδο κατανάλωσης «υψηλού ρίσκου». Περίπου 1 στους 4 συμπολίτες μας από αυτούς που καταναλώνουν αλκοόλ κατά αυτόν τον τρόπο έχουν ήδη αναπτύξει αλκοολισμό ή κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, και οι υπόλοιποι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν τέτοια ή άλλα συναφή προβλήματα. Έχει διαφορά τόσο το πόσο πολύ πίνετε σε μία μόνη ημέρα και στο πόσο συχνά το «παρακάνετε»- θυμίζουμε ότι αυτό σημαίνει περισσότερα από 4 ποτά την ημέρα για έναν άνδρα και περισσότερα από 3 ποτά για μία γυναίκα. Έχει τόση σημασία που το υπενθυμίζουμε ξανά ότι όσο περισσότερα ποτά πίνετε σε μια μέρα και όσες περισσότερες μέρες το «παρακάνετε», με το χρόνο οι πιθανότητες να αναπτύξετε προβλήματα είναι μεγαλύτερες. (Βλέπε Ενότητα: «Υγεία &Αλκοόλ»)

 

ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΕ ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ;

Απαντήστε σ’ αυτές τις ελάχιστες ερωτήσεις παρακάτω παίρνοντας όμως υπόψιν τα μεγέθη των ποτών όπως φαίνονται παραπάνω

Ερώτηση1:

Μέσα σε μια ημέρα τον περασμένο μήνα ήπιατε

Για άνδρες: Περισσότερα από 4 ποτά

  • ΝΑΙ
  • ΟΧΙ

Για γυναίκες : Περισσότερο από 3 ποτά

  • ΝΑΙ
  • ΟΧΙ

Ερώτηση 2:

Σκεφτείτε μια τυπική σας εβδομάδα:

α) Κατά μέσο όρο πόσες ημέρες την εβδομάδα πίνετε αλκοόλ –

β) Σε μία τυπική ημέρα κατανάλωσης πόσα ποτά πίνετε?

-πολλαπλασιάστε το α με το β =

Εβδομαδιαίος Μέσος Όρος

Έτσι τώρα έχετε μια εικόνα του προσωπικού σας μέσου όρου κατανάλωσης αλκοόλ.

Η αυτοπαρατήρηση μπορεί να σας φανεί χρήσιμη.

Είναι πιθανό κάποια στιγμή να θελήσετε κιόλα να αλλάξετε συνήθειες.

Θα σας δώσουμε οδηγίες παρακάτω, έτσι κι αλλιώς είναι στο χέρι σας.


Είστε «γερό» ποτήρι;

Εάν είναι έτσι γνωρίζετε ότι είναι πιο εύκολο να βρίσκεστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Μερικοί άνθρωποι «φτιάχνουν κεφάλι» ή χαλαρώνουν με κανά δυο ποτά ενώ άλλοι χρειάζονται πολύ περισσότερο. Συχνά δεν αναγνωρίζουμε ότι το να αντέχει κανείς το πότο, δεν είναι προφύλαξη από προβλήματα συναφή με το αλκοόλ αλλά αντίθετα αυτό αποτελεί λόγο για περισσότερη προσοχή. Τέτοιου τύπου άνθρωποι έχουν την τάση να πίνουν περισσότερο, να πίνουν συντροφιά με ανθρώπους που πίνουν πολύ και να αναπτύσσουν ανοχή στο αλκοόλ. Σαν αποτέλεσμα έχουν επαυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αλκοολισμό. Τα αυξημένα επίπεδα αλκοόλης μπορούν, όπως έχουμε θίξει και αλλού, να προκαλέσουν ασθένειες ήπατος, καρδιάς και να προκαλέσουν βλάβες στον εγκέφαλο, οι οποίες μπορούν να περάσουν απαρατήρητες με το να είναι πολύ αργά. Όλοι/όλες οι πότες/πότριες χρειάζεται να είναι συνειδητοποιημένοι/ες, ακόμα και μέτριες ποσότητες αλκοόλ είναι σε θέση να υποβιβάσουν την ικανότητα οδήγησης ακόμη κι όταν δεν νιώθουν να έχουν ζαλιστεί.


Ερωτηματολόγια Αυτοεξέτασης

Ερωτηματολόγιο Αυτό – εξέτασης για το οικογενειακό περιβάλλον και τους φίλους των αλκοολικών

  • Ανησυχείτε για κάποιον δικό σας που πίνει?
  • Είστε μελαγχολικός ή μπερδεμένος ή/και νευρικός?
  • Χάνετε συχνά τον ύπνο σας, με την αγωνία τι μπορεί να έχει συμβεί στον άνθρωπό σας που πίνει?
  • Σας καταβάλλουν πολλές φορές οι φόβοι σας?
  • Ξεσπάτε στους άλλους για όσα σας απογοητεύουν?
  • Προσπαθείτε με ψέματα και τεχνάσματα να καλύψετε το πρόβλημα που έχει ο άνθρωπός σας με το ποτό?
  • Νιώθετε ενοχές για τα προβλήματά του/της?
  • Ντρέπεστε για όλη αυτή την κατάσταση?

Προσοχή! Ακόμα και μια μόνο θετική απάντηση σε μια από τις παραπάνω ερωτήσεις σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με το αλκοόλ και πρέπει να ζητήσετε αμέσως βοήθεια!

 

Ποια θεωρούνται συμπτώματα μιας διαταραχής που προέρχεται από την κατάχρηση αλκοόλ ή του αλκοολισμού?
Αναγνωρίζετε κάποιο /κάποια από αυτά τα συμπτώματα στον εαυτό σας?

*Το να αναζητάς να πιεις το πρωί είναι μια ανατριχιαστική αναφορά. Ας τα πάρουμε λοιπόν πιο αναλυτικά. Μέσα στο περασμένο έτος ,

 

  • Έχουν υπάρξει φορές που έχετε τελειώσει μια μέρα πίνοντας περισσότερο ή έως αργότερα από ότι υπολογίζατε?
  • Έχει υπάρξει παραπάνω από μία φορά που επιθυμήσατε να ελαττώσετε την κατανάλωση αλκοόλ ή να σταματήσετε να πίνετε ή να έχετε προσπαθήσει και να μην τα καταφέρατε?
  • Έχουν υπάρξει παραπάνω από μία καταστάσεις κατά τη διάρκεια της πόσης ή μετά, κατά τις οποίες αυξήθηκαν οι πιθανότητές να βάλετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο (περιπτώσεις όπως η οδήγηση, η κολύμβηση, η χρήση μηχανημάτων, το να διασχίσετε περπατώντας μια επικίνδυνη περιοχή ή το σεξ χωρίς προφυλάξεις).
  • Χρειάστηκε να πιείτε πολύ περισσότερο απ’ ότι συνηθίζατε προκειμένου να φτάσετε στο αποτέλεσμα που εσείς θέλατε? Ή αντιστοίχως ανακαλύψατε ότι ο σύνηθες αριθμός που καταναλώνετε έχει πολύ μικρότερη επίδραση πάνω σας?
  • Συνεχίσατε να πίνετε έστω και αν το αλκοόλ σας έκανε να νιώθετε κατάθλιψη ή άγχος? Ή επιβάρυνε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας?
  • Συνεχίσατε να πίνετε έστω και μετά από ένα κενό μνήμης ή αμνησία?
  • Περνάγατε πολύ χρόνο πίνοντας? Ή σε αδιαθεσία ή εμετό ή προσπαθώντας να ξεπεράσετε άλλα παρεπόμενα ενός μεθυσιού?
  • Έχετε νιώσει ενοχές επειδή ξεπερνάτε τα όρια που θέτετε εσείς στον εαυτό σας ή για το πώς συμπεριφέρεστε όταν έχετε πιει ή για πράγματα που έχετε κάνει και την άλλη μέρα δεν τα θυμάστε?
  • Συνεχίσατε να πίνετε έστω και αν δημιουργούνταν προβλήματα ή/και καβγάδες με την οικογένεια ή τους φίλους σας?
  • Μήπως προσέξατε εάν η πόση σας συχνά σας προξενούσε προβλήματα στην εργασία σας ή στο σχολείο?
  • Για να μπορείτε να πίνετε μειώσατε ή παρατήσατε δραστηριότητες που ήταν σημαντικές ή ενδιαφέρουσες για εσάς ή σας έδιναν ευχαρίστηση?
  • Έτυχε παραπάνω από μία φορά να σας σταματήσει για έλεγχο και να σας επιβάλλει πρόστιμο, να σας πάρει τις πινακίδες για υπερβολική χρήση αλκοόλ η αστυνομία?
  • Έτυχε να κληθεί η αστυνομία επειδή εσείς διαταράσσατε την κοινή ησυχία? Ή να οδηγηθείτε στο Τμήμα για καβγά ή όποιες παρόμοιες διευθετήσεις προκλήθηκαν από το μεθύσι σας?
  • Σας έχει τύχει υποχωρώντας τα συμπτώματα του αλκοόλ να είχατε στερητικά συμπτώματα όπως προβλήματα ύπνου, τρεμούλα, νευρικότητα, ναυτία, εφίδρωση, ταχυπαλμία, κρίσεις σπασμών? Μήπως βλέπατε ή ακούγατε πράγματα που δεν συνέβαιναν στην πραγματικότητα?

Εάν δεν εμφανίζετε συμπτώματα, το να παραμείνετε μέσα στα όρια της πόσης «χαμηλού ρίσκου» όπως την ορίσαμε παραπάνω, θα μειώσει τις πιθανότητες σας να αποκτήσετε προβλήματα στο μέλλον.

Εάν όμως εμφανίζετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, τότε το αλκοόλ είναι πιθανόν να είναι αιτία ανησυχίας. Όσο περισσότερα συμπτώματα παρουσιάζετε τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη για αλλαγή. Κάποιος επαγγελματίας υγείας και καλύτερα κάποιος που βρίσκεται σε εξειδικευμένη μονάδα, θα εξετάσει τον αριθμό, τον τρόπο εμφάνισης και την σοβαρότητα των δικών σας συμπτωμάτων ώστε να αποφανθεί εάν όντως υπάρχει κάποια διαταραχή με το αλκοόλ ή αλκοολισμός και να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τα καλύτερα για σας βήματα.

Αναφερόμενοι στους συγγενείς, φίλους ή συνεργάτες του ασθενούς θέλουμε να σημειώσουμε ότι και η δική τους κατάσταση είναι εύθραυστη και σοβαρή, και καταλήγει στην ψυχολογική διαταραχή που ονομάζεται «ΣΥΝΕΞΑΡΤΗΣΗ».

 

Μήπως εσείς που πίνετε σκέφτεστε να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο που πίνετε?

Εξαρτάται από σας για το εάν και πότε θα αλλάξετε το πώς πίνετε. Είναι πιθανό και κάποιοι άλλοι άνθρωποι να μπορούν να βοηθήσουν, αλλά όπως και να το κάνουμε η απόφαση είναι δική σας. Το να ζυγίσετε τα υπέρ και τα κατά μπορεί να βοηθήσει.


Επιλέγω θα πει κερδίζω κάτι και χάνω κάτι άλλο. Παρακαλούμε κάθε φορά που σκέφτεστε να μην πιείτε και δεν πίνετε να το λέτε στον εαυτό σας, π.χ. ότι τώρα δεν θα πιω ένα ποτήρι και δεν θα επιβαρύνω τον εαυτό μου με τόσες θερμίδες, 7 θερμίδες ανά γραμμάριο αλκοοόλης.


Υπέρ: Καταγράψτε κάποιους λόγους για τους οποίους πιθανόν θέλετε να κάνετε μία αλλαγή.

 

  • Να βελτιώσω την υγεία μου
  • Να βελτιώσω τις σχέσεις μου
  • Να αποφύγω τα επακόλουθα από το μεθύσι (hangover)
  • Να τα καταφέρνω καλύτερα στη δουλειά ή στο σχολείο
  • Να χάσω βάρος ή να βελτιώσω την φυσική μου κατάσταση
  • Να αποταμιεύσω χρήματα
  • Να αποφύγω πιο σοβαρά προβλήματα
  • Να ανταποκριθώ στα προσωπικά μου πρότυπα/στις προσωπικές μου προσδοκίες

Κατά: Ποιοι είναι κάποιοι από τους πιθανούς λόγους που θα θέλατε να μην κάνετε μία αλλαγή.


Συγκρίνετε τα υπέρ και τα κατά. Σημειώστε πιο έντονα τα πιο σημαντικά. Διακρίνετε κάποια διαφορά σε σχέση με το πού βρίσκεστε και μέχρι το πού επιθυμείτε να φτάσετε?

 

Είστε έτοιμος/έτοιμη ή όχι?

Είστε έτοιμος/έτοιμη να αλλάξετε την πόση σας? Θα σας βοηθήσουμε και με κάποιες περαιτέρω σημειώσεις αλλά σας παρακαλούμε να μην εκπλαγείτε εάν συνεχίσετε να έχετε ανάμεικτα συναισθήματα. «Να το μετριάσω?», «Να το κόψω για λίγο καιρό?», «Να το κόψω τελείως?», «Να κάνω άλλου είδους πράγματα αντί να πίνω?». Είναι πιθανό να αλλάξετε την απόφασή σας αρκετές φορές πριν τελικά νιώσετε έτοιμος /έτοιμη να προχωρήσετε στην υλοποίησή της.

Αν δεν είστε έτοιμος/έτοιμη να αλλάξετε ακόμα, για παίξτε στο μυαλό σας με κάτι σαν κι αυτά που προτείνουμε παρακάτω:

  • Παρατηρείστε τον εαυτό σας με ειλικρίνεια: πόσο τακτικά και πόσο πίνετε.
  • Προσέξτε και αποδεχθείτε τι είναι αυτό που σας κάνει να θέλετε να πιείτε.
  • Αναγνωρίστε πώς σας επηρεάζει η πόση.
  • Μη βαρεθείτε, κάντε και ξανακάντε λίστες με τα υπέρ και τα κατά μιας αλλαγής.
  • Διερευνήστε εάν τυχόν υπάρχουν για σας άλλα πράγματα που να είναι σημαντικά να κάνετε πριν προβείτε σε αυτή την αλλαγή.
  • Ζητείστε καθοδήγηση και υποστήριξη από τον γιατρό σας, εάν ξέρει , από τις ειδικές μονάδες που εμφανίζονται στο Κεφάλαιο «Απεξάρτηση» αυτού του site ή ελάτε κατευθείαν σε επαφή μαζί μας.

Ακόμα και οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν την διαφορά στο να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε τα συναφή με το αλκοόλ προβλήματα.

 

Θέλετε να το μετριάσετε ή να το κόψετε?

Κάποιες πρώτες ενδείξεις που θα χρειαστείτε όταν σκέφτεστε να αλλάξετε την πόση σας και να αποφασίστε αν θα το μετριάσετε ή θα το κόψετε. Η πιο καλή ιδέα πάντοτε είναι να συζητάτε με έναν εξειδικευμένο γιατρό ή ψυχολόγο, ένα φίλο που ξέρει ή κάποιον άλλο που εμπιστεύεστε- τους «ΝΗΦΑΛΙΟΥΣ – στην υγειά μας». Το να περάσετε σε αποχή ενδείκνυται μάλλον εάν

 

  • Έχετε προσπαθήσει ή προσπαθείτε να το μετριάσετε αλλά δεν καταφέρνετε να παραμείνετε εντός των ορίων εσείς ο ίδιος/ η ίδια θέτετε.
  • Σας έχει παρουσιαστεί κάποια σχετική με το αλκοόλ διαταραχή ή εμφανίζονται τώρα τέτοια συμπτώματα.
  • Έχετε κάποιο σωματικό ή ιατρικό πρόβλημα αιτία του οποίου η επιδείνωση επέρχεται με την πόση.
  • Είστε υπό κάποια φαρμακευτική αγωγή και υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών από το αλκοόλ.
  • Είστε έγκυος ή ετοιμάζεστε να τεκνοποιήσετε.

Εάν δεν εμπίπτετε σε κάποιο από τα παραπάνω μιλήστε με τον γιατρό σας ή κάποιον εξειδικευμένο γιατρό για να προσδιοριστεί ακριβώς εάν θα ήταν καλό για σας να το μετριάστε ή να το κόψετε, εάν κι εφόσον συντρέχουν παράγοντες όπως:

 

  • Οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων συναφών με το αλκοόλ.
  • Η ηλικία σας.
  • Εάν είχατε και έχετε τραυματιστεί λόγω πόσης.
  • Συμπτώματα όπως διαταραχές ύπνου και σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Στην περίπτωση που το πιόμα σας σάς ανησυχεί πολύ ή έχετε προσπαθήσει στο παρελθόν να το κόψετε χωρίς μεγάλη ή απόλυτη επιτυχία, παρακαλούμε πάρτε τον κόπο να κοιτάξετε και αυτό το ερωτηματολόγιο χωρίς φόβο αλλά με απόλυτη ειλικρίνεια. Το γρήγορο αυτό τεστ είναι παγκόσμια γνωστό και αποδεκτό ως «RAPID».

 

  • Μήπως, κάποια στιγμή, μέσα στην τελευταία σας διηγήθηκε ένας φίλος ή συγγενής, πράγματα που είπατε ή κάνατε ενώ είχατε μεθύσει και που εσείς δεν θυμόσαστε?
  • Μήπως, κάποια στιγμή, μέσα στην τελευταία χρονιά, ήπιατε τόσο πολύ, ώστε μετά να νιώσατε ενοχές ή να το μετανιώσατε?
  • Μήπως, κάποια στιγμή, μέσα στην τελευταία χρονιά ήπιατε τόσο πολύ ώστε να μην μπορέσατε να ανταποκριθείτε σε κάτι που περίμεναν οι άλλοι από εσάς (οτιδήποτε κι αν ήταν αυτό)?
  • Μήπως, μέσα στην τελευταία χρονιά, σας εγκατέλειψαν φίλοι ή ερωτικοί σύντροφοι εξαιτίας της σχέσης σας με το ποτό?
  • Μήπως, καμιά φορά, πίνετε ένα «ποτηράκι» μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι?

Προσοχή! Ακόμα και μια μόνο θετική απάντηση σε μια από τις παραπάνω ερωτήσεις σημαίνει ότι έχετε πρόβλημα με το αλκοόλ και πρέπει να ζητήσετε αμέσως βοήθεια!

Παρακαλούμε προσέξτε εάν αποφασίστε να σταματήσετε να πίνετε τελείως κρίνεται απαραίτητη η συμβολή εξειδικευμένου γιατρού γιατί είναι πιθανό να εμφανίσετε στερητικά συμπτώματα οξείας μορφής που να χρήζουν άμεσης ιατρικής και πιθανόν νοσοκομειακής περίθαλψης.

 

Τακτικές για να το μετριάσετε


Επιλέγω θα πει κερδίζω κάτι και χάνω κάτι άλλο. Παρακαλούμε κάθε φορά που σκέφτεστε να μην πιείτε και δεν πίνετε να το λέτε στον εαυτό σας, π.χ. ότι τώρα δεν θα πιω ένα ποτήρι και δεν θα επιβαρύνω τον εαυτό μου με τόσες θερμίδες, 7 θερμίδες ανά γραμμάριο αλκοόλης.


 

Είπαμε ότι οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν την διαφορά. Αν θέλετε δοκιμάστε κάποιες από τις τακτικές που αναφέρονται παρακάτω. Τσεκάρετε πιθανόν κανά δυο τις οποίες θα προσπαθήσετε να βάλετε σε εφαρμογή την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα. Εάν πιάνετε το στόχο σας, διαλέξτε και προσθέστε κανά δυο ακόμα. Εάν δεν βλέπετε καμία πρόοδο μετά από 2 ή 3 μήνες μάλλον ήρθε η ώρα να σκεφτείτε να το κόψετε μια και καλή αναζητώντας βεβαίως ιατρική ή ψυχολογική βοήθεια ή/και καθώς και να απευθυνθείτε στο Πρόγραμμα των 12 βημάτων, δηλαδή στους Αλκοολικούς Ανώνυμους (Α.Α. -Διευθύνσεις τους θα βρείτε στο Κεφάλαιο «Απεξάρτηση»).

  • Παρατηρείστε τον εαυτό σας με ειλικρίνεια: πόσο τακτικά και πόσο πίνετε.

Βρείτε έναν τρόπο που να εξυπηρετεί εσάς, π.χ. ένα μπλοκάκι, κάποιες κάρτες, τσεκάρισμα σε ένα ημερολόγιο ή ακόμα και στο κινητό σας ή στο λάπτοπ σας. Κάντε λοιπόν μια σημείωση κάθε ποτού πριν το πιείτε, αυτή η πρακτική ενδέχεται να σας βοηθήσει να καθυστερήσετε την ώρα που χρειάζεστε να πιείτε.

  • Μετρήστε και υπολογίστε.

Ανατρέξτε στο σημείωμα που αναφέρουμε στην αρχή σε σχέση με το ποιο είναι το μέγεθος μιας «μεζούρας» ποτού. Μετρήστε στο σπίτι πόσο ακριβώς είναι αυτό έτσι ώστε όταν πίνετε έξω να μπορείτε να υπολογίζετε τα ποτά σας. Κάποιες φορές, όπως για παράδειγμα στα κοκτέηλ ή ένα πολύ γεμάτο ποτήρι αλκοόλ σε ένα δείπνο, ενδέχεται να καταναλώνετε πολύ περισσότερο αλκοόλ από όσο νομίζετε.

  • Βάλτε στόχους.

Αποφασίστε πόσες μέρες την βδομάδα θέλετε να πίνετε και πόσα ποτά θα καταναλώνετε αυτές τις μέρες. Βέβαια είναι καλό να παρέρχονται κάποιες μέρες όπου δεν θα πίνετε αλκοόλ. Θυμηθείτε τις συστάσεις που έχουμε δώσει για την πόση «χαμηλού» και «υψηλού» ρίσκου. Αναλόγως με την κατάσταση της υγείας ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας συστήσει να πιείτε λιγότερο ή και καθόλου.

  • Βάλτε ρυθμό και απόσταση.

Όταν πίνετε διατηρείστε ένα ρυθμό, πίνετε αργά με μικρές γουλιές. Μην καταναλώσετε παραπάνω από ένα στάνταρντ ποτό ανά ώρα. Δημιουργήστε απόσταση μετά από κάθε αλκοολούχο ποτό πιείτε ένα μη αλκοολούχο ποτό, νερό, σόδα ή χυμό.

  • Μην ξεχνάτε το φαγητό.

Εκτός από το να μην πίνετε με άδειο στομάχι, ακόμη και στο μπαρ/ στην καφετέρια/ το κλαμπ, σίγουρα θα βρείτε κάτι να τσιμπήσετε έστω και αν είναι φιστίκια, τσιπς, καρότα, αγγούρι, έτσι ώστε το αλκοόλ να απορροφηθεί από τον οργανισμό σας πιο αργά.

  • Βρείτε εναλλακτικές.

Εάν αφιερώνετε στο πιόμα αρκετό απ’ τα χρόνο σας, τότε αφού πάρετε υπόψη ότι έχετε τώρα περισσότερο ελεύθερο χρόνο, καλό θα είναι να βρείτε και να προσπαθήσετε να εξασκήσετε νέες δραστηριότητες/χόμπι/σχέσεις ή να ανανεώσετε ήδη υπάρχουσες που τις αμελούσατε. Εάν στηριζόσασταν στο αλκοόλ για να νιώθετε πιο άνετος/άνετη στην παρέα και άλλες κοινωνικές συναναστροφές ή για να διαχειρίζεστε τις διαθέσεις σας ή για να επιλύετε προβλήματα, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε άλλους τρόπους για να αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους ζητήματα στη ζωή σας – ξέρουμε ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να το κάνει κάποιος από μόνος του, γι’ αυτό εκ των προτέρων σας παρακαλούμε να σας περάσει απ’ το νου και η επίσκεψη σε ένα ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή, δεν είναι ντροπή, στους ψυχολόγους δεν πάνε οι «τρελοί», πάνε οι έξυπνοι κι επίσης υπάρχουν ακόμα στους Δήμους δωρεάν Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

  • Αποφύγετε οτιδήποτε σας «πυροδοτεί» την σφοδρή επιθυμία σας να πιείτε.

Ποιοι άνθρωποι, καταστάσεις ή χώροι σας κάνουν να χρειάζεστε να πιείτε ακόμη και αν δεν το θέλετε. Προσπαθήστε να τα αποφύγετε. Σημειώστε και παρακολουθήστε εάν κάποιες ιδιαίτερες δραστηριότητες, ώρες της ημέρας ή συναισθήματα πυροδοτούν την έντονη επιθυμία σας να πιείτε, αν μπορείτε από μονοί σας σχεδιάστε να κάνετε κάτι άλλο αντί να πιείτε, π.χ. ένα ανανεωτικό ντους ή ένα χαλαρωτικό μπάνιο, μία βόλτα, ένα τηλεφώνημα σε έναν φίλο με τον/την οποίο/οποία να μπορείτε να μοιραστείτε και τη δυσκολία αυτής της στιγμής, συμμετοχή σε μία συγκέντρωση Ανώνυμων Αλκοολικών – Α.Α.( Αν τους έχετε επισκεφθεί είναι βέβαιο ότι ήδη έχετε αρκετά τηλέφωνά τους στα χέρια σας), ένα σινεμά… Εάν το να πίνετε στο σπίτι σάς είναι πρόβλημα, για αυτό το διάστημα αποφύγετε να έχετε αλκοόλ στο σπίτι.

  • Σχεδιάστε λοιπόν το πώς θα διαχειριστείτε στιγμές σφοδρής επιθυμίας να πιείτε.

Όταν δεν μπορείτε να αποφύγετε την πρόκληση και μία σφοδρή επιθυμία να πιείτε σας καταλαμβάνει, τότε φέρτε στο νου σας κάποια από αυτές τις επιλογές: θυμίστε στον εαυτό σας τους λόγους που έχετε για να αλλάξετε (είπαμε ότι είναι καλό να τους κρατάτε γραπτώς κάπου πρόχειρα πάνω σας) ή μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε από καρδιάς ή αποσπάστε την προσοχή σας με κάποια άλλη δραστηριότητα αντί του ποτού (παραδείγματα έχουμε αναφέρει πιο πάνω) και πάντως αντί να παλέψετε ενάντια στο συναίσθημα αυτό, αποδεχθείτε το, πάτε με τα νερά του χωρίς να ενδώσετε στο να πιείτε, γνωρίζοντας ότι σε πολύ λίγη ώρα θα σπάσει σαν ένα κύμα και θα περάσει.

  • Βρείτε το δικό σας «όχι».

Είναι πιθανό να σας προσφέρουν ένα ποτό σε ώρες που δεν θέλετε να πιείτε ή ακόμα και να σας πιέσουν. Έχετε ήδη έτοιμα τα δικά σας «όχι» π.χ. ένα ευγενικό, πειστικό «Όχι απόψε, παίρνω αντιβίωση.» «Ευχαριστώ, όχι.», «Πονάει το στομάχι μου.», « Έχω πονοκέφαλο, καλύτερα όχι.», «Κάνω διατροφή/ Είμαι σε δίαιτα.». Επίσης γενικά είναι καλό να έχετε αποφασίσει δύο ή τρία αναψυκτικά ή μη αλκοολούχα ποτά τα οποία προτιμάτε, τα παραγγέλνετε αμέσως μόλις μπείτε στο χώρο κι έτσι βρίσκεστε πολύ γρήγορα με ένα ποτήρι που περιέχει κάτι υγρό της αρεσκείας σας που εσείς έχετε προαποφασίσει και έτσι μπορείτε επίσης να πείτε «Ευχαριστώ, πίνω ήδη κάτι.» Όσο πιο σύντομα μπορείτε να πείτε όχι όταν κάποιος σας προσφέρει αλκοόλ, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να ενδώσετε. Αν διστάσετε, σας δίνεται ο χρόνος να σκαρφιστείτε δικαιολογίες και τελικά να πιείτε σα να μην συμβαίνει τίποτα. Βέβαια μετά θα είστε γεμάτος/γεμάτη ενοχές.

 

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ/ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ /ΕΝΕΡΓΗ ΜΠΕΚΡΗ/ΜΠΕΚΡΟΥ. Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ/ΑΛΚΟΟΛΙΚΗ ΩΣΤΟΣΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΥΓΙΗΣ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΟΤΙ ΠΑΣΧΕΤΕ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΑΦΕΙ.

 

Αναζητώντας υποστήριξη για να το κόψετε και να περάσετε στην απεξάρτηση

Οι άνθρωποι που έχουν εξαρτηθεί από το αλκοόλ μάλλον θα δυσκολευτούν να το κόψουν και να παραμείνουν στεγνοί χωρίς βοήθεια. Υπάρχουν αρκετές προσεγγίσεις θεραπείας, τις οποίες μπορείτε να βρείτε στο Κεφάλαιο «Απεξάρτηση» του ιστότοπού μας. Ψάξτε και μόνος/μόνη σας στο διαδίκτυο ή στους τηλεφωνικούς καταλόγους να βρείτε κάτι που σας ταιριάζει. Βλέπετε δεν υπάρχει μία υποστηρικτική και θεραπευτική προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους. Δοκιμάστε. Οι πιθανότητες θα είναι καταπληκτικές εάν συνδυάσετε μία ή δύο προσεγγίσεις με τις οποίες εσείς αισθάνεστε καλά.

Κοινωνική υποστήριξη

Όταν οι άνθρωποι σταματούν να πίνουν, το να ξαναχτίσουν μια ζωή χωρίς αλκοόλ είναι πραγματική πρόκληση και θα πάρει και κάποιο χρόνο.

 

  • Είναι σημαντικό οι άνθρωποι από το άμεσο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον σας , που ακόμα ενδιαφέρονται για σας, να πληροφορηθούν είτε πίνετε είτε έχετε σταματήσει είτε προσπαθείτε να το κόψετε, να παρακολουθήσουν ομάδες υποστήριξης συγγενών ή να απευθυνθούν άμεσα στις ομάδες 12 Βημάτων για συγγενείς ΑΛΑΝΩΝ, Ε.Π.Α. (για Ενήλικα Παιδιά Αλκοολικών) ή ΑΛΑΤΙΝ (για Εφήβους Συγγενείς Αλκοολικών). Μην σας φαίνεται παράδοξο, τα βιώματα είναι αξεπέραστα.
  • Πληροφορείστε εσείς την οικογένεια και τους φίλους για ό,τι έχετε μάθει, για το πώς νιώθετε και τι χρειάζεστε να κάνετε. Ζητήστε την βοήθειά τους, εάν θέλουν να σας την δώσουν, αναπτύξτε καινούρια ενδιαφέροντα και να ενταχτείτε σε νέες κοινωνικές ομάδες.
  • Εσείς ο ίδιος/η ίδια βρείτε τρόπους να ανταμείβετε τον εαυτό σας για την μη χρήση αλκοόλ.
  • Μη διστάζετε να ζητάτε πάντα βοήθεια από άλλους – οι περισσότεροι άνθρωποι είναι γενικώς πρόθυμοι και ανοιχτοί. Όταν λοιπόν ζητάτε υποστήριξη από φίλους, το άμεσο περιβάλλον ή το έτερον σας ήμισυ, να ορίζετε με σαφήνεια τι ακριβώς θέλετε. Μερικά παραδείγματα: να μην σας προσφέρουν αλκοόλ, να μην χρησιμοποιούν αλκοόλ όταν βρίσκονται κοντά σας, να αποφεύγουν να σας κριτικάρουν, να σας λένε κάποια λόγια υποστήριξης ή ενθάρρυνσης, να μην σας ζητούν να αναλάβετε καινούριες ευθύνες αυτήν την περίοδο. (Παρακαλούμε αυτές οι φράσεις να μπουν σε μικρότερα bullets, που να μην συγχέονται με τα άλλα)
  • Ξανασκεφτείτε να πάτε στους Α.Α. ή κάποια άλλη ομάδα υποστήριξης. Από τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάρρωση από τον αλκοολισμό, αυτοί που παρακολουθούν ομάδες τα καταφέρνουν καλύτερα από άλλους που δεν το κάνουν. Βρείτε κάτι που σας ταιριάζει. Σαφώς θα επωφεληθείτε περισσότερο εάν χρησιμοποιήσετε ό,τι αυτοί έχουν να σας προσφέρουν όπως το να πάρετε έναν «σπόνσορα» και να μιλάτε ή να βγαίνετε έξω με άλλα μέλη.

Δεν είναι σπάνιο άνθρωποι που πάσχουν από προβλήματα με το αλκοόλ να νιώθουν κατάθλιψη ή άγχος. Ήπια τέτοια συμπτώματα είναι πιθανόν να υποχωρήσουν όταν θα κόβετε ή σταματήσετε να πίνετε. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα επιμείνουν ή επιδεινωθούν δείτε εξειδικευμένο γιατρό ή ψυχίατρο. Εάν σας περνούν σκέψεις αυτοκτονίας, καλέστε αμέσως το γιατρό σας ή πηγαίνετε στο Τμήμα Επειγόντων ενός από τα Ψυχιατρεία, αν είστε στην Αθήνα. Αν είστε στην επαρχία απευθυνθείτε στο πλησιέστερο εφημερεύον Νοσοκομείο. Υπάρχει αποτελεσματική αγωγή, ώστε να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτές τις δύσκολες στιγμές.


 

Ιατρική και άλλη εξειδικευμένη υποστήριξη

Η πρόοδος στη θεραπεία του αλκοολισμού σημαίνει ότι οι ασθενείς τώρα έχουν περισσότερες επ9ιλογές και οι επαγγελματίες υγείας περισσότερα εργαλεία να τους βοηθήσουν.

Φάρμακα στην αγωγή του αλκοολικού

Νεότερα φάρμακα μπορούν να διευκολύνουν τη διακοπή της πόσης, δραστηριοποιώντας ή ενεργοποιώντας αλλαγές που προκαλούνται στον εγκέφαλο από τον αλκοολισμό. Τα φάρμακα αυτά (naltrexone, topiramate και acamposate) δεν προκαλούν εμετό όταν τα πίνει κάποιος όπως συνέβαινε με ένα παλιότερο φάρμακο (disulfram). Κανένα από αυτά τα φάρμακα δεν είναι εξαρτητικά επομένως μπορεί κάποιος να τα συνδυάσει με ομάδες υποστήριξης ή Συμβουλευτικής για το Αλκοόλ. ΠΡΟΣΟΧΗ τη λήψη και την επιλογή τέτοιων φαρμάκων μπορεί να την κάνει μόνον ένας εξειδικευμένος γιατρός ή ο γιατρός σας.

(Μία πολύ σημαντική πρόσφατη κλινική έρευνα κατέδειξε ότι οι ασθενείς μπορούν πλέον να λαμβάνουν αποτελεσματική θεραπεία για το αλκοόλ και από τους εξειδικευμένους γιατρούς ή ψυχιάτρους συνδυάζοντας τα νεότερα φάρμακα με μία σειρά σύντομων επισκέψεων για υποστήριξη)

Συμβουλευτική για το αλκοόλ

Η θεραπεία «πρόσωπο με πρόσωπο» επίσης έχει αποτελέσματα. Υπάρχουν αρκετές συμβουλευτικές προσεγγίσεις οι οποίες έχουν πάνω-κάτω τα ίδια καλά αποτελέσματα- 12 Βήματα (Α.Α.), Γνωσιο- συμπεριφορική, Ενδυνάμωση κινήτρου, Πρόληψη υποτροπής ή ένας συνδυασμός. Το γεγονός του να λάβει κάποιος κάποια βοήθεια από μόνο του αυτό φαίνεται να είναι πολύ πιο σημαντικό η ιδιαίτερη προσέγγιση που θα χρησιμοποιηθεί. Η όποια προσέγγιση θα είναι αποτελεσματική εάν και εφόσον προσφέρει ενσυναίσθηση, αποφεύγει την έντονη αυτό-αντιπαράθεση, ενδυναμώνει την πρόθεση και το κίνητρο και παρέχει σταθερούς τρόπους με τους οποίους ο/η ασθενής να μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του πιόματος.

Εξειδικευμένα, εντατικά, κλειστά προγράμματα. Δεν είναι κάτι να σας φοβίζει, είναι μία πάγια, αποτελεσματική και βοηθητική τακτική. Υπάρχουν και κάποια λίγα δημόσια, υπάρχουν και ιδιωτικά, θα τα βρείτε στο Κεφάλαιο «Απεξάρτηση».


Μην παραιτείστε γρήγορα. Το να αλλάξει κάποιος συνήθειες όπως κάπνισμα, την υπερφαγία ή την πολυποσία μπορεί να χρειαστούν μεγάλες προσπάθειες και να μην το καταφέρετε με την πρώτη. Οι υποχωρήσεις είναι συνήθεις, αλλά κάθε φορά κάποιος μαθαίνει περισσότερα. Κάθε προσπάθεια σας φέρνει κοντινότερα στο στόχο σας.


Όποιο τρόπο κι αν διαλέξετε για να μειώσετε το αλκοόλ ή να το κόψετε, δώστε του ειλικρίνεια και χρονική διάρκεια. Εάν μία προσέγγιση δεν φέρει αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε κάποια άλλη. Και εάν σας συμβεί να υποχωρήσετε ξαναμπείτε στην πορεία σας όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Μακροπρόθεσμα οι πιθανότητες επιτυχίας σας είναι καλές. Η έρευνα καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι βαρείς πότες ακόμη κι αυτοί που πάσχουν από αλκοολισμό ή το μειώνουν αισθητά ή το κόβουν.

 

ΠΗΓΕΣ:

N.I.A.A.Α.

N.C.Α.D.D.

A.S.R.E.C.

A.A.