26 Νοεμβρίου, 2016

Εμφάνιση & αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την εμφάνιση τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών. Η συστηματική κατανάλωση αφυδατώνει το σώμα και το δέρμα.

Αυτό γίνεται γιατί εμποδίζει την απελευθέρωση αντιδιουρητικών ορμονών και τα νεφρά αποβάλλουν υπερβολική ποσότητα νερού. Έτσι επέρχεται πρόωρη γήρανση. Οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το δέρμα και καταλήγουν στην εμφάνιση αντιαισθητικών φλεβών στη μύτη και τα μάγουλα.

Επίσης, το συκώτι μεταβολίζει τη μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ, αλλά το 5-10% αποβάλλεται από τα ούρα, την αναπνοή και τον ιδρώτα. Ως αποτέλεσμα η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί άσχημη αναπνοή. Επίσης καταστρέφει τα δόντια.

Τέλος, όσοι θέλουν να χάσουν βάρος καλό είναι να ελέγξουν πόσο αλκοόλ πίνουν, διότι είναι το δεύτερο πιο παχυντικό συστατικό της διατροφής μας έπειτα από τα λίπη, όπως αναφέρουν ειδικοί από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF).

Συγκεκριμένα, το αλκοόλ αντιπροσωπεύει το 10% των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουν όσοι πίνουν συστηματικά. Και αυτό, διότι ανά γραμμάριο παρέχει 7 θερμίδες, ενώ τα λίπη παρέχουν 9 θερμίδες. Αντίστοιχα, οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες (συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης) παρέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ οι φυτικές ίνες είναι οι πιο «ελαφρές» απ’ όλα τα συστατικά καθώς παρέχουν μόλις 2 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Έτσι, όταν κάποιος πίνει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί (250 ml), προσλαμβάνει τις ίδιες 178 θερμίδες που θα κατανάλωνε τρώγοντας δύο μπισκότα σοκολάτας – και για να τις κάψει, θα πρέπει να περπατήσει με γρήγορο βήμα επί 32 λεπτά!