ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΙΔΗΣ,
τ.πρόεδρος Ένωσης Μπάρμεν Ελλάδος, Διευθυντής-εκπαιδευτικός Σχολής Αναβύσσου Υπουργείου Τουρισμού
Υπεύθυνη Κατανάλωση
Η απόλαυση ενός ποτού, όταν γίνεται με μέτρο, αποτελεί, από την αρχαιότητα ως σήμερα, κομμάτι του πολιτισμού, των κοινωνικών μας συναναστροφών, ενός ποιοτικού τρόπου ζωής γενικότερα. Το αλκοόλ χρησιμοποιείται από τη μαγειρική ως και διάφορες θρησκευτικές τελετές.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνεπάγεται ωστόσο κινδύνους για την υγεία, την ασφάλεια και το κοινωνικό περιβάλλον του ατόμου.
H M.K.O. «ΝΗΦΑΛΙΟΙ – στην υγειά μας» σε συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς όπως η Ένωση Μπάρμεν Ελλάδος και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζει έναν υπεύθυνο τρόπο κατανάλωσης των προϊόντων της, που γίνεται με μέτρο, βασίζεται σε ενημερωμένες επιλογές, και χαρίζει απόλαυση, μακριά από κάθε αρνητική συνέπεια που συνδέεται με την υπερβολική κατανάλωση.
Το Αλκοόλ Σήμερα.
Το αλκοόλ είναι μέρος της καθημερινότητας. Οι ενήλικες διασκεδάζουν, χαλαρώνουν και συμβιώνουν μαζί του. Παρακαλώ να σημειωθεί ότι μιλάμε για χρήση μόνον από ενήλικες. Στην πλειοψηφία οι χρήστες του αλκοόλ είναι του μέτρου, περιστασιακοί και αναγνωρίζουν τα όρια στη χρήση του.
Η ακραία έκφραση της κατάχρησης αλκοόλ όπου οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως ψυχοτρόπο ουσία καταλήγει να είναι η τρίτη θανατηφόρος ασθένεια στον κόσμο δηλαδή ο αλκοολισμός – ο οποίος εκτός από κοινωνικό πρόβλημα αναδύεται σε σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Οι αλκοολικοί και οι βαρείς πότες πολύ συχνά δημιουργούν πρόβλημα στην οικογένεια τους, την εργασία τους, το σχολείο τους καθώς και γενικότερα στην κοινωνική τους ζωή. Συχνά το κόστος θεραπείας και απεξάρτησης ενώ από μόνο του δεν είναι εξαιρετικά υψηλό οικονομικά κοστίζει πολύ μέσω ατυχημάτων, άλλων συναφών προβλημάτων υγείας και οικονομικά και συναισθηματικά μέχρι κάποιος να ζητήσει βοήθεια για απεξάρτηση.
Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών επιβάλλεται, λοιπόν, να γίνεται με σύνεση και γνώση.
Η απόλαυση πρέπει να είναι -και είναι- κομμάτι της ζωής μας. Η ενημέρωση και η αυτογνωσία είναι απαραίτητες για να αποκτήσουμε την απαραίτητη ισορροπία στη σχέση μας με το αλκοόλ. Ισορροπία που εκμηδενίζει τους κινδύνους από την κακή ή υπερβολική κατανάλωση του αλκοόλ.
Σας δίνουμε λοιπόν, 10 πολύτιμες συμβουλές για την υπεύθυνη κατανάλωση του αλκοόλ χωρίς υπερβολές
Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της ΜΚΟ Νηφάλιοι με την Heineken όπου δημιούργησαν ένα πολύτιμο δεκάλογο απλών και έξυπνων τρόπων για να προστατεύσει κανείς τον εαυτό του και να απολαμβάνει όσο συχνά θέλει το ποτό του χωρίς όμως να υποστεί τις δυσάρεστες συνέπειες της αλόγιστης κατανάλωσης αλκοόλ:
Συμβουλή 1η: Εξασφάλισε την επιστροφή σου
Απλά, όρισε τον νηφάλιο οδηγό της παρέας, μάθε από πριν τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς ή φρόντισε να έχεις μαζί σου τηλέφωνο και χρήματα για ταξί.
Συμβουλή 2η: Το ποτό θέλει φαγητό
Είμαστε στην Ελλάδα. Ακόμη σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύουμε το φαγητό μας με αλκοόλ. Ωστόσο, την τελευταία εικοσαετία παρατηρείται αλλαγή των συνηθειών μας κυρίως από ανθρώπους νεότερων ηλικιών.
Το ποτό δεν το πίνουμε με άδειο στομάχι. Φρόντισε να έχεις φάει πριν την έξοδό σου, φαγητό πλούσιο σε πρωτείνες, όπως τυριά και κρέας, τα οποία μειώνουν τη δυνατότητα απορρόφησης του αλκοόλ στον οργανισμό.
Συμβουλή 3η: Το ποτό θέλει το χρόνο του
Απόλαυσε το ποτό σου αργά. Υπολόγισε ότι για να αποβάλεις το αλκοόλ από τον οργανισμό, χρειάζεσαι τόσες ώρες, όσα και τα ποτά που ήπιες.
Συμβουλή 4η: Μάθε τα όρια σου
Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και διαφορετικές αντοχές. Ανάλογα με το βάρος, την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση υγείας σου, μπορείς να έχεις εσύ τον έλεγχο.
Συμβουλή 5η: Μην παρασύρεσαι
Καλύτερα ένα «όχι» σ ένα ποτό που σου προσφέρεται όταν δεν μπορείς, παρά να πεις «ναι» στον κίνδυνο.
Συμβουλή 6η: Πίνε νερό
Μην ξεχνάς να πίνεις νερό παράλληλα με το ποτό σου. Έτσι περιορίζει την κατανάλωση αλκοόλ και παραμένεις ενυδατωμένος
Συμβουλή 7η: Το ποτό σου και τα μάτια σου
Φρόντισε να μην αφήνεις ποτέ το ποτό σου εκτεθειμένο. Δεν θα θελες κανείς να το βεβηλώσει.
Συμβουλή 8η: Καλύτερα γερό κεφάλι, παρά γερό ποτήρι
Δεν είναι ανάγκη να γίνεις ο πότης της βραδιάς. Έχεις σίγουρα άλλα χαρίσματα που μπορούν να κάνουν εντύπωση, χωρίς να χρειαστεί να υπερκαταναλώσεις αλκοόλ.
Συμβουλή 9η: Όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες
Το αλκοόλ δεν απορροφάται από το αίμα με τον ίδιο ρυθμό. Διαφέρει ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την διάθεση και το επίπεδο κούρασης.
Συμβουλή 10η: Μπορείς να βοηθήσεις
Εάν κάποιος ήπιε υπερβολικά και χρειάζεται βοήθεια, βεβαιώσου αρχικά ότι αναπνέει κανονικά, γύρισέ τον στο πλάι ώστε ν αποφευχθεί η πιθανότητα αναρρόφησης και κάλεσε αμέσως το 166.
Όπως καταλαβαίνουμε όλοι μας.. το αλκοόλ δεν είναι παιχνίδι. Δεν υπάρχουν βαριά και ελαφριά ποτά.
Το αλκοόλ επιδρά στον εγκέφαλο ως αναισθητικό, καταπραϋντικό ή διεγερτικό, και μάλιστα, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται. Οι επιδράσεις του αλκοόλ είναι πιο δυνατές όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα του στο αίμα (Blood Alcohol Concentration/BAC).
Μία μονάδα αλκοόλ περιέχεται η ΙΔΙΑ ακριβώς, σ ένα ποτήρι μπίρας 200ml, ένα ποτήρι ουίσκυ 25ml, κι ένα ποτήρι κρασιού 100ml. Πώς γίνεται αυτό; Απλούστατα, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ ανάμεσα στα τρία ποτά είναι διαφορετική οπότε το αποτέλεσμα το ίδιο. Μπίρα 5,5%, ουίσκυ 40%, κρασί 12%
Τα στάδια της επίδρασης του αλκοόλ στον οργανισμό
Τι συμβαίνει τώρα, όταν ανεβαίνουν οι μονάδες αλκοόλ στο αίμα?
Αρχικά προκαλείται..
1. Ευφορία (BAC=0.03 έως 0,12%)
Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ή τόλμη
Μειώνεται η προσοχή
Επηρεάζεται η κρίση
Επηρεάζεται η γραφή και άλλες ικανότητες
Στη συνέχεια…
2. Ενθουσιασμός (BAC=0.09 έως 0.25%)
Υπνηλία
Δυσκολία ανάκλησης πρόσφατων γεγονότων/ μνήμης
Ελαττώνεται ο χρόνος αντίδρασης /αποσυντονισμός
Θολώνει η όραση
Εξασθένηση ζωτικών οργάνων
Ακολουθεί..
3. Σύγχυση (BAC=0.18 έως 0,30%)
Ζάλη και ασταθές βάδισμα
Έκρηξη συναισθημάτων, πιθανές επιθετικές ή υπερευαίσθητες αντιδράσεις
Επίδραση στην όραση, ομιλία και προσανατολισμό
4. Απάθεια (BAC=0.25 έως 0,4%)
Ανικανότητα βαδίσματος ή όρθιας στάσης χωρίς υποβοήθηση
Εμετός
Χάνονται και έρχονται οι αισθήσεις
Και τέλος το…
5. Κώμα (BAC=0.35 έως 0,50%)
Αναισθησία
Αδράνεια αντανακλαστικών (δεν ανταποκρίνεται στο φως)
Πέφτει η θερμοκρασία σώματος
Η αναπνοή και καρδιακή ροή είναι πιο αργή
Κίνδυνος θανάτου
Ή δυστυχώς ο…
6. Θάνατος (Αλκοολική δηλητηρίαση)(BAC περισσότερο από 0,50%)
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την επίδραση του αλκοόλ στους ανθρώπους
Το αλκοόλ βέβαια, δεν επιδρά με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ανθρώπους. Υπάρχουν παράγοντες, σύμφωνα με τους οποίους, το αλκοόλ απορροφάται διαφορετικά.
- Άνδρες – Γυναίκες: Οι άνδρες γενικά, μπορούν να καταναλώσουν περισσότερο αλκοόλ από τις γυναίκες, πριν αισθανθούν τις παρενέργειές του. Αυτό εξαρτάται πάντα από τον όγκο του σώματος αλλά κυρίως από το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερο λιπώδη ιστό και εφόσον το αλκοόλ διασπάται στο λίπος η απορρόφηση του αλκοόλ στο αίμα είναι μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες αισθάνονται την επίδραση του αλκοόλ γρηγορότερα ή αλλιώς ότι, χρειάζονται λιγότερο αλκοόλ από τους άντρες για να έχουν τα ίδια αποτελέσματα.
- Ηλικία: Όσο μεγαλύτερη η ηλικία τόσο μεγαλύτερη είναι η ευαισθησία του ανθρώπου στις επιδράσεις του αλκοόλ. Ένας άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας πιθανόν έχοντας περάσει από διάφορες ασθένειες και έχοντας κάνει χρήση φαρμάκων γίνεται πιο επιρρεπής στις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ. Από τη μεριά τους, οι νέοι ως πιο άπειροι και ριψοκίνδυνοι πότες πίνουν περισσότερα ποτά στην καθισιά τους (το λεγόμενο «binge drinking») και αυτό είναι σίγουρα το πιο επικίνδυνο διότι ο οργανισμός, του οποίου η ανάπτυξη μπορεί να μην έχει καν ολοκληρωθεί, δεν προλαβαίνει να διασπάσει και να αφομοιώσει την αλκοόλη. Οι πιθανότητες ενός ανθρώπου που καταναλώνει αλκοόλ και ιδιαίτερα με αυτόν τον τρόπο πριν τα 21 είναι 40 φορές περισσότερες να καταλήξει αλκοολικός από ότι ένας έφηβος που δεν έχει κάνει ούτε καν χρήση οινοπνεύματος.
- Άδειο ή γεμάτο στομάχι: Η ταχύτητα επίδρασης του αλκοόλ εξαρτάται από το εάν το άτομο που καταναλώνει αλκοόλ είναι με γεμάτο ή άδειο στομάχι. Η τροφή επιβραδύνει σημαντικά την απορρόφηση αλκοόλ στο αίμα και το υπόλοιπο σώμα. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η λήψη τροφής πριν την κατανάλωση αλκοόλ ή κατά τη διάρκεια.
- Πότε να αποφεύγεται το αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να αλληλεπιδρά με κάποια φάρμακα όπως αντιβιοτικά ή άλλα νευρολογικά, τα οποία καθιστά αναποτελεσματικά. Επίσης, άτομα τα οποία δεν μεταβολίζουν εύκολα το αλκοόλ, έχουν ιστορικό εξάρτησης από το αλκοόλ ή απλά έχουν πρόβλημα ελέγχου της κατανάλωσης. Οι έγκυες γυναίκες επίσης δεν συνίσταται να καταναλώνουν αλκοόλ σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης για λόγους προστασίας του εμβρύου.
Μέτρο στο αλκοόλ
Γι’ αυτούς που πίνουν, το αλκοόλ είναι κάτι ευχάριστο. Τις περισσότερες φορές η κατανάλωση δεν κάνει κακό. Η υπερκατανάλωση ή η κακή χρονική στιγμή, όμως, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πότε τα οφέλη σταματούν και ξεκινούν οι κίνδυνοι.
Αναπτύξτε λοιπόν, μια καλή συμπεριφορά απέναντι στο αλκοόλ
Βρείτε το μέτρο στο να πίνετε. Προτιμήστε να πιείτε ένα ποτό για ευχαρίστηση, σε γιορτή, για χαλάρωση, με το φαγητό ή για να ξεδώσετε το σαββατοκύριακο χωρίς όμως να το παρακάνετε.
Υπάρχουν κάποιες στιγμές που είναι επιθυμητό να πιεί κανείς και άλλες που δεν πάει καθόλου.
Προτιμήστε να μην πιείτε καθόλου όταν:
- Πρόκειται να οδηγήσετε ή ήδη οδηγείτε (νομικές κυρώσεις).
- Πρόκειται να εργαστείτε με μηχανές, ηλεκτρικές συσκευές ή να δουλέψετε σε σκάλες ή σε ύψος (κίνδυνος ατυχήματος).
- Πρόκειται να κολυμπήσετε ή να κάνετε έντονα σπορ (κίνδυνος ατυχήματος)
- Όταν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή (κίνδυνος παρενεργειών) και ο γιατρός σας το απαγορεύει.
- Εάν είστε έγκυος ή θέλετε να συλλάβετε.
Η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει:
- σοβαρές ασθένειες
- Απώλεια εσόδων λόγω απουσίας από την εργασία
- Οικονομικές δυσχέρειες λόγω συχνών αγορών αλκοόλ
- Συμμετοχή σε εγκλήματα π.χ χουλιγκανισμός
- Επιπτώσεις και ατυχήματα στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
- Απώλεια αυτοπεποίθησης
- Χαρακτηρισμός ποινικού μητρώου
- Απώλεια φίλων και συγγενικών προσώπων
- Κίνδυνος συνεργίας σε έγκλημα
- Τραυματισμός από πέσιμο ή συμμετοχή σε καυγά
- Κίνδυνος ατυχήματος στην δουλειά ή στο σπίτι
- Στιγματισμός ως αλκοολικός
Απόκρυψη των ενδείξεων επίδρασης του αλκοόλ
Οι πότες μαθαίνουν με τον καιρό να εξουδετερώνουν και να αποκρύπτουν τις ενδείξεις μέθης από έναν κοινό παρατηρητή. Για το λόγο αυτό, αν θέλουμε να βοηθήσουμε κάποιον, θα πρέπει να συνδυάζονται τα κριτήρια αναγνώρισης ενός μεθυσμένου κι όχι να περιορίζονται μόνο στην ομιλία ή την αυτοσυγκέντρωση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ότι το αλκοόλ είναι ο τρίτος πιο επικίνδυνος παράγοντας μετά το κάπνισμα το οποίο ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Το αλκοόλ συμμετέχει στα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και παχυσαρκίας και είναι τρεις φορές πιο διαδεδομένο από τον διαβήτη και πέντε φορές πιο συχνό και από το άσθμα.
Ασφαλής και υπεύθυνη κατανάλωση
Το αλκοόλ είναι καταθλιπτικό – Ενώ η αρχική επίδραση του είναι να μειώνει τις αναστολές και να προκαλεί ευφορία, τα αποτελέσματα όμως είναι διαφορετικά για κάθε άτομο.
Η επίδραση του αλκοόλ διαρκεί 5 λεπτά – Μετά την κατανάλωση, το αλκοόλ χρειάζεται σχεδόν 5 λεπτά για να φτάσει στον εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα καθώς απορροφάται από το αίμα και κυκλοφορεί γρήγορα.
Τα ανθρακούχα ποτά επιδρούν περισσότερο – Ένα ποτό που περιέχει CO2 εισέρχεται γρηγορότερα στο αίμα απ’ ότι το σκέτο. Να γιατί η σαμπάνια μας «φτιάχνει» γρηγορότερα την διάθεση.
Θέστε ένα λογικό μέγιστο όριο – Μην το ξεπερνάτε. Όπως επίσης, ορίστε και πόσο χρόνο θα διαθέσετε για να πιείτε.
Η συνοδεία φαγητού είπαμε ..βοηθά – Μην ξεχνάτε να τρώτε κάτι για να απορροφά το αλκοόλ.
Και μην ξεχνάτε ότι είναι κακή πρακτική να πίνετε ενώ δουλεύετε. Εάν πιστεύετε ότι πίνετε πολύ, τότε μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια.
Υπάρχουν όμως, Τεχνικές για να αποφύγετε την τυχόν υπερκατανάλωση αλκοόλ:
- Πιείτε νερό ή αναψυκτικά για να αντικαταστήσετε τα αλκοολούχα.
- Πιείτε ήρεμα, πιείτε με μικρές γουλιές.
- Μην πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι.
- Προσέχετε τα «δυνατά» κοκτέιλ και τα ανθρακούχα ποτά με αλκοόλ. Ιδιαίτερη προσοχή στα alcopops, που συνήθως καταναλώνουν οι έφηβοι και οι γονείς δεν γνωρίζουν ότι έχουν ικανή περιεκτικότητα αλκοόλης (4-7%).
- Μάθετε να αρνείστε άλλο ένα ποτό όταν θεωρείτε ότι φτάνετε στα όρια σας. Επίσης μην πιέζετε άλλους να πιουν.
- Τα σκούρα ποτά συνήθως είναι δυνατότερα από τα ανοιχτόχρωμα και δημιουργούν χειρότερο hangover λόγω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης ουσιών στην σύστασή τους.
- Ως πότες, κρατήστε ένα μέτρο στο πόσο πίνετε ως μέγιστο. 3-4 μονάδες (ποτήρια δηλαδή) για τους άντρες, 2-3 μονάδες ανά ημέρα για τις γυναίκες. Και μην πίνετε κάθε μέρα.
- Κρατάτε πάντα σταθερές τις μερίδες των ποτών ακόμα κι όταν βρίσκεστε εκτός εργασίας ή στο σπίτι σας.
Οι συνηθέστεροι μύθοι για την αντιμετώπιση της μέθης
Έστω λοιπόν ότι έχει φτάσει κανείς σε κατάσταση μέθης…
Ας εξηγήσουμε ορισμένους μύθους που επικρατούν, για να συνέλθει κανείς απ’ το μεθύσι:
Καφές
Ο καφές περιέχει καφεΐνη η οποία είναι διεγερτική και αναμιγνύοντας την με ένα κατευναστικό όπως το αλκοόλ μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες. ΜΥΘΟΣ
Νερό
Αν και αυτό βοηθά στην ενυδάτωση του σώματος, δεν έχει όμως κανένα αποτέλεσμα στην εκροή του αλκοόλ. ΜΥΘΟΣ
Κρύο ντους, άσκηση, βαθιές εισπνοές
Το αλκοόλ παραμένει στο σώμα, ακόμη και μετά από ένα αναζωογονητικό ντους, άσκηση ή βαθιές εισπνοές με καθαρό αέρα. ΜΥΘΟΣ
Εμετός
Ο εμετός είναι η αντίδραση του οργανισμού στην δηλητηρίαση. Αν και φαίνεται ότι το αλκοόλ απομακρύνεται, το σώμα το έχει ήδη απορροφήσει και προκαλώντας εμετό δεν ξεμεθάει κανείς. ΜΥΘΟΣ
Για την αντιμετώπιση της μέθης, ένας είναι ο τρόπος: Σταμάτα να πίνεις και περίμενε
Ο μόνος αληθής τρόπος για να ξεμεθύσει κάποιος είναι να δώσει στο σώμα το δικό του χρόνο να διυλήσει και να αποβάλλει το αλκοόλ . Αυτό μπορεί να πάρει περισσότερο εάν δεν έχει καταναλωθεί φαγητό. Κανονικά, χρειάζονται 20 λεπτά περίπου από την στιγμή που πιει κανείς, για το συκώτι να αποβάλει το αλκοόλ από το σώμα. Το συκώτι μπορεί να κατεργαστεί το αλκοόλ με ρυθμό 8-10γρ ανά ώρα. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Το αλκοόλ χρειάζεται χρόνο
Μόλις το αλκοόλ εισέλθει στο αίμα διαλύεται με σταθερό ρυθμό (περίπου 5-10γρ ανά ώρα – μία μονάδα) και αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να επιταχυνθεί.
ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΛΗΘΙΝΟ
Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγει κανείς το μεθύσι είναι να πίνει ήρεμα – αυτό σημαίνει να πίνει σε ρυθμό όχι γρηγορότερο από αυτόν που μπορεί το σώμα να το διυλίσει. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον χρόνο που απαιτείται για να αποβληθεί ΟΛΟ το αλκοόλ από το σώμα, ειδικά όταν κάποιος χειρίζεται μηχανήματα ή οδηγεί.
Παραποίηση και Νοθεία των Ποτών.
Συμβαίνει όταν το αλκοόλ ή άλλο φάρμακο προστίθεται στο ποτό χωρίς τη γνώση του χρήστη. Τόσο τα αλκοολούχα όσο και τα μη, μπορούν να νοθευτούν και αυτό μπορεί να γίνει παντού, εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ, πάρτι. Τα παραποιημένα ποτά καλούνται διεθνώς «mickey». Η νοθεία γίνεται είτε με προσθήκη αλκοόλ ή άλλου φαρμάκου σε μη αλκοολούχο ή αλκοολούχο ποτό.
Δυστυχώς η νοθεία των ποτών αυξάνεται συνεχώς και πολλές φορές έχει θανατηφόρα αποτελέσματα. Το άτομο του οποίου παραποιείται το ποτό, αισθάνεται άσχημα και νιώθει ενοχλήσεις.
Οι περισσότερες νοθείες γίνονται σε νυκτερινά κλάμπ, μπαρ και ιδιωτικά πάρτι ή σχολικές εκδηλώσεις. Και θύματα μπορεί να είναι κάθε τύπος ανθρώπου, αν και η συχνότερη κατηγορία είναι οι νεαρές γυναίκες 15 με 30 ετών .
Επίσης καλό θα είναι να έχετε υπόψιν σας ότι πολλές φορές οι bartenders και οι mixologists προκειμένου να ευχαριστήσουν τους πελάτες τους και να είναι τα ποτά – και ειδικά τα κοκτέηλ- τόσο εύγευστα όσο και εμφανίσιμα, πιθανόν να το παρακάνουν στην προσθήκη ζάχαρης (ή τα λικέρ που είναι γλύκα αλκοολούχα ποτά), η οποία επιβαρύνει την διύλιση του αλκοόλ και βοηθά στην μέθη, καθώς επίσης ίσως το παρακάνουν και στην χρήση ξηρού πάγου που βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας των ποτών.
Για να προστατευτείτε από τυχόν νοθεία ποτών:
- Μην αφήνετε ποτέ το ποτό σας από την προσοχή σας.
- Αν πρέπει να το αφήσετε για λίγο, εμπιστευθείτε το σε δικό σας άτομο να το προσέχει.
- Μην αφήνετε να σας κεράσει ποτό κάποιος που δεν γνωρίζετε.
- Όταν παραγγέλνετε ποτό δείτε το σερβίρισμά του, παρακολουθείστε από ποια φιάλη σας σερβίρουν.
- Προτιμάτε ποτά σε μπουκάλι με καπάκι.
- Όταν χορεύετε πάρτε το ποτό μαζί σας.
- Βγαίνετε για ποτό με άτομα που ξέρετε και εμπιστεύεστε.
- Φροντίστε να γνωρίζετε τα στοιχεία τους όταν κάνετε παρέα.
- Εάν κάποιος λείψει ξαφνικά από την παρέα, ψάξτε γι’ αυτόν γιατί μπορεί να αντιμετωπίζει κίνδυνο.
- Εάν κάποιος φέρεται περίεργα σαν ζαλισμένος, υποπτευθείτε την περίπτωση του να έχει νοθευτεί το ποτό του. Πηγαίνετε τον στο σπίτι ή καλέστε ιατρική βοήθεια. Μην τον αφήνετε αβοήθητο.
Απολαύστε Υπεύθυνα… μια προτροπή, μια συμβουλή, ένας τρόπος ζωής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΔΕΚΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ -Sponsored By HEINEKEN-