26 Νοεμβρίου, 2016

Έρευνα γνώσης για το αλκοόλ

Αναγνωρίζοντας ότι η ελληνική κοινωνία πάσχει όχι απλώς από ημιμάθεια απέναντι στον αλκοολισμό και την κατάχρηση αλκοόλ, αλλά κατακλύζεται από μύθους και πλάνες γύρω από αυτό, αποφασίσαμε με την στήριξη της μάρκας Heineken να προβούμε στην διενέργεια της 1ης Πανελλήνιας Έρευνας Γνώσης για το Αλκοόλ.

Είχαμε ένα καλό δείγμα 1000 ατόμων σε όλη την επικράτεια και δυστυχώς δεν διαψευστήκαμε. Οι Έλληνες δεν γνωρίζουν καλά τι σημαίνει αλκοόλ και αλκοολισμός.

Την έρευνα και τα αποτελέσματά θα τα βρείτε στη συνέχεια είτε σε συνοπτική μορφή (powerpoint) είτε στην αναλυτική της μορφή, αν είστε μελετητής.

Επομένως, σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, κινούμε τις δράσεις, τις δραστηριότητες μας και τους στόχους μας για το παρόν και τα επόμενα έτη.

 

Στοιχεία χρηστών αλκοόλ που προσήλθαν για απεξάρτηση στο ΚΕΘΕΑ Άλφα κατά τα έτη 2003-2012

 

grafimata_nifalioi_tel-01

grafimata_nifalioi_tel-02

grafimata_nifalioi_tel-03 grafimata_nifalioi_tel-04 grafimata_nifalioi_tel-05 grafimata_nifalioi_tel-06 grafimata_nifalioi_tel-07 grafimata_nifalioi_tel-08 grafimata_nifalioi_tel-09 grafimata_nifalioi_tel-10 grafimata_nifalioi_tel-11 grafimata_nifalioi_tel-12 grafimata_nifalioi_tel-13 grafimata_nifalioi_tel-14 grafimata_nifalioi_tel-15 grafimata_nifalioi_tel-16

 

Έφηβοι και αλκοόλ

Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ μαθητών (317) των Τσούγκα et al του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ. μόνον 15,7% των νέων αναγνωρίζουν το οινόπνευμα ως εξαρτητική ουσία – «ναρκωτικό». 3 στους 10 εφήβους (32%) θεωρούν «αθώα» την κατανάλωση 1 έως 2 ποτών κάθε ημέρα, ενώ το ίδιο ποσοστό συνηθίζει να καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά 6 φορές μηνιαίως.

• Το 13,2% δηλώνει ότι πίνει 5 ή και περισσότερα ποτά τουλάχιστον 3 φορές τον μήνα ενώ το 8,3% ότι καταναλώνει την ίδια ποσότητα καθημερινά.

Αλκοολισμός στους Νεοσύλλεκτους

Όπως προκύπτει από έρευνα του Πολεμικού Ναυτικού για την τετραετία 1998/2002 σε νεοσύλλεκτους: Ο συνολικός αριθμός χρηστών (αλκοόλ/ναρκωτικών) πλησιάζει το ήμισυ των νεοσύλλεκτων ενώ το ποσοστό των συστηματικών χρηστών πλησιάζει το 1/8 όλων των νεοσύλλεκτων – συμπερασματικά δηλαδή, ένας στους δύο νέους βρίσκεται σε πρόβλημα ήδη πριν την κατάταξή του.

Χαρακτηριστικό της έντασης του προβλήματος του αλκοολισμού στη χώρα μας όπως έχει ειπωθεί στη διάρκεια σεμιναρίου που διοργανώνει το Γ.Ε.ΕΘ.Α. για τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του Υ.ΕΘ.Α., είναι το γεγονός ότι ένας στους 10 θανάτους – πέρα των τροχαίων – οφείλεται στο αλκοόλ. 300 – 350 νεαροί συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του αλκοόλ.

Υπολογίζεται ότι 1 στους 6 είναι ο αυριανός αλκοολικός (ποσοστό 15,5% – 16,2%) σε δείγμα 8.407 νεοσύλλεκτων.

Ποσοστό 14,11% με κριτήρια εφήβων δηλώνει προβληματική χρήση.

1 στους 13 νεοσύλλεκτους κατατάσσει των εαυτό τους στους συστηματικούς χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες παρουσιάζουν συχνότερα παθολογικές τιμές άγχους και κατάθλιψης σε σχέση με τους μη χρήστες.

Η ίδια κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια έρευνα εμφανίζεται και στους υπαξιωματικούς.

Δείτε ΕΔΩ το Ερωτηματολόγιο της Έρευνας Στοιχειωδούς Παιδείας Υγείας, αναφορικά με το αλκοόλ και την κακή χρήση του στον Ελληνικό πληθυσμό.

Δείτε ΕΔΩ την επιστολή της Τροχαίας Αττικής προς τους ΝΗΦΑΛΙΟΥΣ με τα στατιστικά στοιχεία των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται στη μέθη για τα έτη 2011-2012.

Δείτε ΕΔΩ τα ευρήματα της 1ης Πανελλήνιας Έρευνας Γνώσης για το Αλκοόλ (Χορηγός: Heineken)

Δείτε ΕΔΩ την Έρευνα Στοιχειώδους Παιδείας Υγείας αναφορικά με το αλκοόλ